Ruben Hein

Ruben Hein is een gevierd popmuzikant, componist, presentator en orkestleider. Hij heeft vier studioplaten op zijn naam staan, won meerdere Radio 6 Soul & Jazz Awards én de Edison publieksprijs. Ook bracht hij een live album uit met het Metropool Orkest, was hij een tijdje lid van de bekende Britse indie-formatie Fink en is hij twee jaar artistiekleider geweest bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. Bij het grote publiek is Ruben vooral bekend dankzij zijn deelname aan het tv-programma Wie Is De Mol? en Linda’s Zomerweken. Ruben componeerde de soundtrack van de driedelige docuserie Op De Vlucht, dat het verhaal van zijn familie vertelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. 

Rubens laatste muziekproject is geïnspireerd op zijn expeditie naar Antarctica. De ervaringen van deze bijzondere Artist In Residency werden intrinsiek verweven in de nieuwe muziek van Ruben.

Tijdens het creatieve proces van zijn vorige album ‘Groundwork Rising’ herontdekte Ruben zijn andere originele liefde: de natuur – en in het bijzonder de vogels die hij vroeger met zijn moeder bewonderde, verrekijker binnen handbereik. “Ik vraag me voor lange tijd af waarom ik het eigenlijk zo leuk vind. Het tapt op een bepaalde manier in op mijn diepste gevoelens. Ik krijg dezelfde energie van muziek als wanneer ik met mijn verrekijker naar vogels kijk. Als ik op het podium sta of als ik een liedje schrijf: ik krijg het gevoel dat ik iets gevonden heb. Het eureka-gevoel.”

Ruben vroeg zich gelijktijdig af of er een manier zou kunnen bestaan om die twee diep gekoesterde interesses met elkaar te combineren. In 2020 ging hij op expeditie naar de Zuidpool aan boord van het zeeschip de Hondius. Tijdens het opnameproces omarmt Ruben de troost en de verwondering van het altijd onderweg zijn, de constante intuïtieve beweging. In plaats van een specifiek kader en thema uit te snijden, volgt hij de impuls die natuurlijkerwijs opwelt in het bijzijn van producer Ferdy van der Singel en studio-compagnons Wessel Herbschleb, Julian du Perron en Nicky Hustinx.

Op deze verzameling liedjes komt Rubens veelzijdigheid en rauwe talent als artiest meer naar voren dan ooit: een volledige overgave aan de roes van ideeën en richtingen. De opwinding en de angst, de afstand en de nabijheid. Ruben Hein laat zijn nieuwsgierigheid voor het leven aan het roer. Over de trip naar Antarctica is bovendien de documentaire 'Sounds of the South', geregisseerd door Hubert Neufeld, al op meerdere filmfestivals wereldwijd in premiere gegaan.