Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition

The Black Diamond, Kopenhagen 23 maart – 3 oktober 2020

Ondersteund door hoofdsponsor Gucci en de Deense stichting Beckett-Fonden

Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition is een reis door de creatieve wereld van muzikant, storyteller en cultuuricoon Nick Cave.

De tentoonstelling combineert grootschalige installaties en originele sfeervolle soundscapes met meer dan 300 objecten uit de eigen collectie van Cave, het Nick Cave-archief in Arts Centre Melbourne, de collectie van The Royal Danish Library en een aantal particuliere bijdrages.

De presentatie geeft meer dan 50 jaar van Cave zijn leven, werk en inspiratie weer. In een ruimtelijke, multi zintuiglijke weergave zien we zijn vele bestaande en fictieve universums. De tentoonstelling bevat stukken zoals originele kunstwerken, handgeschreven teksten, literatuur, fotografie, video's, decorontwerpen en persoonlijke, verzamelde artefacten die worden getoond in een meeslepend verhaal, verdeeld over acht kamers.

Stranger Than Kindness onderzoekt wat ons leven vormt en wat ons maakt tot wie we zijn en eert de nieuwsgierigheid en kracht van de creatieve geest.

De tentoonstelling is ontwikkeld en ontworpen door Christina Back (Royal Danish Library) en Janine Barrand (Arts Centre Melbourne) in samenwerking met Nick Cave voor The Black Diamond te Kopenhagen. Het werd samengesteld en geproduceerd door The Royal Danish Library in samenwerking met de Australian Music Vault van het Arts Centre Melbourne. De soundscapes voor de tentoonstelling zijn gecomponeerd en opgenomen door Nick Cave en Warren Ellis.

Op 23 maart 2020 verschijnt ook het begeleidende boek Stranger Than Kindness, dat wordt uitgegeven door Canongate voor £35,-. Het boek zal onder andere een aanzienlijk essay bevatten van de veelgeprezen Amerikaanse schrijfster Darcey Steinke.

Voor persaanvragen en informatie over Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition neem contact op met Brechtje Bergman.

Stranger Than Kindness: The Nick Cave Exhibition is te zien in:

The Black Diamond - Royal Danish Library
Søren Kiergaards Plads, Kopenhagen, Denemarken

Ticket informatie
Vooraf reserveren aanbevolen via www.thenickcaveexhibition.com
Tickets: €12,- (concessies beschikbaar)
Early Bird korting van 21 november tot 4 december 2019

Nick Cave
Nick Cave is al meer dan dertig jaar muzikant en is vooral bekend als de songwriter en leadzanger van Nick Cave & The Bad Seeds, wiens nieuwste album ‘Ghosteen’ breed werd ontvangen als hun beste werk ooit. Het oeuvre van Cave omvat naast zijn muziek ook een breder scala aan media, waaronder filmscores en een aantal romans van zijn eigen hand. Tijdens zijn recente ‘Conversations’-tour en via zijn ‘Red Hand Files’-website heeft Cave diepere en directere relaties met zijn fans verkend.

The Royal Danish Library
The Royal Danish Library bezit een van de grootste collecties zeldzame boeken, manuscripten en kunstenaarsarchieven van Noord-Europa. The Black Diamond dient als een culturele locatie voor de bibliotheek met tentoonstellingen, lezingen, voorstellingen en concerten. Het team dat de tentoonstellingen samenstelt onder leiding van Christina Back, werkt al meer dan tien jaar samen met internationale kunstenaars om ruimtelijke en multi-zintuiglijke belevingen te ontwerpen.

Australian Music Vault at Arts Centre Melbourne
Arts Centre Melbourne is de trotse eigenaar van de Australian Performing Arts Collection, de grootste en belangrijkste verzameling van Australië gewijd aan de verwerving, het behoud en interpretatie van het circus-, dans-, muziek-, opera- en theatererfgoed van Australië. In 2006 schonk Nick Cave zijn archief aan de collectie. De Australian Music Vault is opgezet door Arts Centre Melbourne om de hedendaagse Australische muziek te eren.

Gucci
Gucci, opgericht in 1921 in Florence, is een van 's werelds toonaangevende luxe modemerken, met een gerenommeerde reputatie voor creativiteit, innovatie en Italiaans vakmanschap. Gucci maakt deel uit van de wereldwijde luxegroep Kering, die de ontwikkeling van een reeks gerenommeerde Maisons beheert in mode, lederwaren, sieraden en horloges. Voor meer informatie over Gucci bezoek www.gucci.com

Beckett-Fonden
Beckett-Fonden is een Deense stichting opgericht op 26 juni 1989 door schilder Paul Beckett en zijn vrouw Birte Beckett. Beckett-Fonden is een niet-commerciële liefdadigheidsinstelling die ondersteuning biedt aan kunst en cultuur, medische wetenschap en natuurbescherming.

More news