Ruben Hein brengt 'Heartaches' uit, de eerste single van zijn nieuwe 'Leveller' EP

Ruben Hein deelt de gloednieuwe single ‘Heartaches’, het eerste voorproefje van zijn nieuwe ‘Leveller’ EP die 16 juni beschikbaar zal zijn. De alternatieve singer-songwriter keert zich wederom tot zichzelf en combineert reflecties op het ouderschap en zijn eigen artistieke processen met de frisse indie-sound die hij op ‘OCEANS’ (2022) al perfectioneerde.

Te midden van smeltende poolkappen en maatschappelijke ontwrichting zet Ruben Hein tijdens de lockdown jaren een fikse koerswijziging in en wijdt hij het gros van zijn vijfde studioalbum ‘OCEANS’ aan de klimaatcrisis en zijn liefde voor de natuur. De nasleep levert al gauw nieuw werk op: de ‘Leveller’ EP, waarop Ruben zich weer even op zijn eigen staat van zijn richt. Is het muzikanten bestaan nog wel voor mij weggelegd, na alle veranderingen van de afgelopen jaren? En wie ben ik nu eigenlijk op dit moment? Alle vragen in zijn hoofd schrijft hij in korte tijd van zich af, waarbij de antwoorden andermaal in een alternatief popgeluid zijn gehuld.   

De pandemie en de periode rondom 'OCEANS' hadden hem opgebrand – iets dat Ruben Hein pas beseft als hij na een reeks liveshows meteen weer de studio in duikt en het schrijfproces plots anders verloopt dan voorheen. Voor het eerst vormen zich blokkades, zaken die onder de loep genomen moeten worden. ‘Leveller’ wordt een reality check. Al zijn hele leven is Ruben muzikant – iets anders doen was nooit een optie geweest. Maar als hij dat wel zou doen, dan zou dat aan zijn identiteit toch niets veranderen? Dan is hij toch nog steeds een leuke partner, vriend en vader?   

Met name het ouderschap doet Ruben op ‘Leveller’ anders naar de wereld kijken. Zo is Philip Larkins beroemde gedicht ‘This Be The Verse’ de voornaamste inspiratiebron voor ‘Heartaches’, de eerste single van de ‘Leveller’ EP. Het is een krachtige song waarop Ruben Hein open spreekt over trauma en verdriet dat van generatie op generatie doorgegeven kan worden tijdens het ouderschap.

De muzikanten waarmee Ruben ook ‘OCEANS’ schreef – Nicky Hustinx, Wessel Herbschleb, Julian du Perron en producer Ferdy van der Singel – zijn vrienden en vertrouwenspersonen, het perfecte gezelschap om zijn ideeën uit de binnenkamer te lokken en naar een hoger niveau te tillen. Vooral instrumentaal wordt zodoende de koers aangehouden die op de voorganger is ingezet en raken aloude soul- en jazzinvloeden verder verwikkeld in een gelaagde indie-sound die doet denken aan Sufjan Stevens, Bon Iver en Radiohead. Het is een proces van heroriëntatie die Ruben doet beseffen dat de muziek – het vakmanschap en niet de opsmuk of het eindeloos streven naar succes – inderdaad nog altijd zijn roeping is. 

De nieuwe EP 'Leveller' verschijnt 16 juni 2023 via V2 Records. Luister 'Heartaches' hier.

More news