La Belle Époque deelt nieuwe single samen met Pablo van de Poel

Na de release van eerste single 'Sanity', brengt La Belle Époque vandaag hun tweede single 'Phase Out' uit.

‘Phase Out’ is toch wel de rocksong van ‘La Belle Époque, Volume 1’. Daarnaast is het ook gelijk het nummer wat de meest verschillende versies heeft gekend. Danny vertelt: "Het was oorspronkelijk een van mijn demo’s voor de tweede Mister and Mississippi plaat, maar deze werd al vrij snel van die lijst geschrapt. Aan het begin van de opnamen voor ‘La Belle Époque’ was het al duidelijk dat deze track een andere energie nodig had. Een live-feel. Het is een grote eer dat Pablo van de Poel de zang voor zijn rekening wilde nemen en een weekend opnemen in zijn Electrosaurus Southern Sound Studio was een feest."

Op de eerste dag van het weekend schreven Danny en Pablo samen de song af. Er werd gefantaseerd over een ‘Hendrix’ geïnspireerde driekwarts groove en vooral het psychedelische einde met een ouderwets lange gitaarsolo was de laatste toevoeging die het nodig had. Die nacht ging er een demo naar de band. De volgende dag kwamen zij fris en -bewust - zonder veel voorbereiding de studio in. Naast Pablo & Danny speelde Kees Schaper op drums, Gerben Bielderman op bas en Tom Broshuis op gitaar.

Pablo vertelt: "De song gaat over de controle die wij denken te hebben als mensheid. Eigenlijk levert dit vaak gigantisch veel stress op, terwijl veel van deze zaken uiteindelijk tóch wel (of niet) gebeuren - met of zonder onze inmenging. We hebben nou eenmaal niet alles in de hand, en dat is maar goed ook."

Beluister 'Phase Out' hier.

Begin 2020 blies Danny het stof van enkele nummers die al enige tijd op de plank lagen. Hij besloot ze voor het eerst op te nemen. Danny: “En hoe geweldig zou het zijn als een aantal van mijn favoriete songwriters en muzikanten daadwerkelijk zouden meedoen aan deze nummers? Een jaar later is het album ‘La Belle Époque, Volume 1’ een feit. De 14 nummers zijn opgenomen met een ongelooflijk getalenteerde groep muzikanten waarvan een aantal ook heeft meegeschreven. Elke artiest had al ver voor dit project een plek in mijn platenkast veroverd. Het was een feest en een eer om met zoveel bevriende en toffe muzikanten deze plaat te maken.” 

‘La Belle Époque’ is een album zonder opsmuk waarbij de songs centraal staan. De enorme lijst gerenommeerde muzikanten uit het Nederlandse poplandschap bevat o.a. Judy Blank, Marien Dorleijn, Anne Soldaat, Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein en Yorick van Norden.  

De titel ‘La Belle Époque’ is letterlijk te vertalen naar ‘Het Mooie Tijdperk’. Het verwijst naar de periode van culturele, technologische en wetenschappelijke vooruitgang die plaatsvond tussen het einde van de 19de eeuw en de eerste wereldoorlog. Een tijd vol optimisme en toenemende welvaart welke uiteindelijk werd overschaduwd door de somberheid en gruwel van de Eerste Wereldoorlog.

Het was de periode waarin de Europese cultuur (de Franse en Belgische in het bijzonder) floreerde; de geboorte van Art Nouveau/Jugendstil, de opening van de Eiffeltoren en het Moulin Rouge Cabaret, Haute Couture en de opkomst van de Parijse casino's en operahuizen. Er ontstond een bruisende scene van kunstenaars, dichters, muzikanten en andere artistieke figuren die samen creëerden.

In de huidige toestand van de wereld zien we een weerspiegeling van La Belle Époque. We voelen dat onze samenleving verandert: we leven in ongekende welvaart met miljoenen mensen op de vlucht, gemeenschappen zijn nog niet eerder zo gepolariseerd geweest en er heerst een pandemie die de wereld tot stilstand heeft gebracht. Een kunstenaar kan in deze tijd maar één ding doen: samenwerken en creëren. Zo is Danny‘s eigen interpretatie van ‘La Belle Époque’ tot stand gekomen.

‘La Belle Époque, Volume 1’ verschijnt op 10 september via V2 Records.

More news