Jon Allen brengt nieuw album uit

‘…meanwhile’ is het vijfde studioalbum van de Britse singer-songwriter en de opvolger van ‘Blue Flame’ uit 2018. Het is in vele opzichten een nieuw album, zo heeft Jon Allen zelf zijn album geproduceerd in plaats van Tristan Longworth, die zijn vorige vier platen heeft geproduceerd.

Jon vertelt: “Misschien is produceren wel iets dat ik altijd al in me had, maar gezien de huidige omstandigheden werd ik gedwongen zelf het heft in handen te nemen; op het gebied van produceren maar ook in grotere mate als muzikant.” Hij vervolgt: “Het is bijna drie jaar geleden sinds mijn laatste album uitkwam. Er is inmiddels zo veel gebeurt en veranderd voor iedereen; daarnaast hebben we noodgedwongen erg veel tijd om naar onszelf te kijken en ons langzaamaan te vervreemden van de mensen die we eerder blind vertrouwden.”

Het opnameproces van dit album is anders verlopen dan voorheen. Zo is het grootste deel van dit album is in Jon's huis opgenomen. Er waren een aantal sleutelfiguren die Jon ondersteunden bij het maken van het album. Twee ervan zijn oude vrienden waarmee Jon aan de Liverpool Institute of Performing Arts studeerde. De broers Adam en Dan Skinner hebben elk een eigen bijdrage geleverd; Adam schreef de prachtige strijkarrangementen voor de nummers 'Blame At All On Me' en 'How Long' en Dan perfectioneerde de beste inspanningen van Jon als mixtechnicus. Een andere belangrijke bijdrage komt van Luke Bullen, hij speelde de drums in op de helft van de nummers op het album.

Over het eindresultaat vertelt Jon: “Ik sta altijd te dicht bij deze projecten om echt objectief te kunnen zijn. Het enige wat ik kan zeggen is dat als ik deze opnames voor de zoveelste keer terug hoor, ik er nog steeds met veel plezier naar luister. Net als iedereen in deze tijd heb ik het gevoel dat we allemaal door een achtbaan van emoties zijn gegaan, ik denk dat deze plaat dat goed weerspiegelt. De nummers ‘Western Shore’, ‘Can't Hold Back The Sun’ en ‘Hold On’ zijn geschreven tijdens de piek van de lockdown en geven de hoop, de angsten en de frustraties van dat moment weer. Ik hoop dat de verschillende stemmingen op de plaat de luisteraar meevoeren en ze wat afleiding en hoop kan bieden in deze tijd."

Beluister '...meanwhile' hier

Een whisky doordrenkte stem en een stamboom van 5 studio albums als songwriter; Jon werd ontdekt door de legendarische gitarist Mark Knopfler die hem hoorde zingen op een feestje in West Londen. Hij toerde vervolgens met de gitaaricoon als voorprogramma in de Wembley Arena en op de rest van de Europese tak van de 'All The Road Runners' tour met Emmy Lou Harris. Mark Knopfler speelde ook gitaar en zong op zijn nummer 'Sarah' dat op zijn debuutalbum 'Dead Man's Suit' staat. 

Meer succes kreeg Jon toen zijn nummer 'Going Home' werd gekozen voor een wereldwijde TV-reclame voor een bekend automerk. Daarneest tekende Jon een distributiedeal voor zijn eerste album met UK Label Absolute, die sindsdien al zijn toekomstige uitgaven hebben uitgebracht.

In de laatste tien jaar heeft Jon zijn plaats veroverd als artiest en live performer en was de support bij optredens van Damien Rice, Brian May, Seal en Dionne Warwick. Zijn liedjes en kenmerkende stem zijn te horen in films en op TV. In Groot-Brittannië was hij te zien in de iconische tv-show Later With Jools Holland en als onderdeel van de BBC-verslaggeving van Glastonbury.  

Als hij niet aan zijn eigen materiaal werkt, schrijft Jon liedjes voor bijvoorbeeld Petula Clarke, Engelbert Humperdinck en platenproducer Guy Chambers. 

Jon Allen's nieuwe album '...Meanwhile' is nu te beluisteren. 

More news