Jake Isaac is kwetsbaar en open op nieuw album 'For When It Hurts'

Jake Isaac brengt zijn nieuwe album ‘For When It Hurts’ uit, het derde album in zijn, nu al, indrukwekkende repertoire. Kwetsbaarheid en eerlijkheid staan centraal op de nieuwe plaat waarop de Zuid-Londenaar zijn warme soulstem versmelt met het vakmanschap van klassieke songwriting en reflecteert op onderwerpen als mannelijkheid, vaderschap en liefde. 

Het nieuwe project opent met een vraag van Joshua Luke Smith, een spoken word artiest uit Bath. "Hoe gaat het met je? Nee, echt?" Het is een vraag die we elke dag aan elkaar stellen terwijl we zelden stoppen om naar het antwoord te luisteren of om een eerlijk antwoord te eisen. Isaac staat wél stil bij het antwoord. "Ik leun op kwetsbaarheid," vertelt Isaac. "Het vorige album heette ‘Honesty’ en ik wilde dit thema graag verder uitwerken, vooral als zwarte man uit Zuid-Londen. Ik wil me graag distantiëren van de toxische mannelijkheid die we tegenwoordig in onze maatschappij zien. ‘How Are You?’ is een enge vraag, dus het leek me geweldig om het gesprek daarmee te beginnen. Als ik de aangewezen artiest ben om over deze onderwerpen te praten, dan moet dat maar."

Ondanks zijn introspectieve teksten geeft Isaac toe dat hij het moeilijk vindt om over gevoelens te praten - zoals veel andere mannen - dus zingt hij erover. Zo zingt Isaac over hoop op ‘Remedy’, het verliezen van een van zijn vrienden op ‘Where There’s Life’ en over familie op ‘Still Have You’. "’Still Have You’ schreef ik op een zondagmiddag, zittend aan de keukentafel met de wasmachine aan op de achtergrond en de kinderen spelend in de tuin, en het ging over het besef van wat echt belangrijk is,” vertelt Isaac. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik denk: ik ben misschien niet zo rijk als Mark Zuckerberg, maar mijn kinderen, mijn vrouw, het dak boven ons hoofd... ik weet wat belangrijk is."

"Ik ben een beetje een empaat," legt hij uit. "Toen ik opgroeide hoorde ik vaak: ‘maat, waarom ben je zo'n watje?’ Ik stelde vragen, onderzocht hoe mijn hoofd werkte, en nu zeg ik op deze plaat: ‘eigenlijk is dit hoe een man zich echt voelt over de eb en vloed van zijn leven en relaties’. De manier waarop we ons buiten de deur gedragen, komt voort uit de turbulenties die we thuis ervaren. Daarom zijn er zoveel songs over liefde en heet het album ‘For When It Hurts’: want als het thuis niet goed gaat, heeft dat invloed op alles. Dit is muziek waarmee ik hoop mensen te kunnen helpen wanneer het slecht gaat. Juist omdat er de afgelopen jaren zoveel slechte tijden geweest zijn."

Je zou het niet zeggen als je naar de jazz-arrangementen en de semi-klassieke orkestrale composities luistert, maar elk instrument op het album wordt door Isaac bespeeld. "Dat betekent nog niet dat het goed is!” lacht Isaac. “Ik ben autodidact en van het een komt het ander: toetsen waren mijn tweede instrument, daarna basgitaar. Ik heb het geleerd door mee te spelen met de cd's van mijn vader."

Naast zijn nieuwe album heeft Jake nog meer creatieve ijzers in het vuur. Hij is namelijk gecast voor een bijrol in ‘Goodbye Strangers’ (Gusto/Topkapi), een muziekfilm die eerder al in première ging op het IFFR. Een film van regisseur Aaron Rookus (Van God Los, Oud Zeer, Een Goed Leven) met Martijn Lakemeier in de hoofdrol als succesvol playlist curator. De hoofdpersoon Paul dreigt zijn veelbelovende buitenlandpromotie kwijt te raken, waardoor een zorgeloze zomerdag vol privé-afspraken veranderd in een bitterzoete zoektocht (waaronder een wilde nacht met Jake) naar wat er werkelijk toedoet. De film gaat vanaf 20 april landelijk draaien. 

Naast zijn talenten als acteur staat Jake Isaac inmiddels in de voorhoede van een ware Britse soulrenaissance die sluipenderwijs opkomt. Vrienden als JP Cooper, Jacob Banks en Michael Kiwanuka doen soortgelijke dingen, zij het elk op hun eigen manier: streven naar lyrische eerlijkheid en de emotie in muziek.

"Moderne soul maakt een comeback en ik omarm het helemaal,” besluit hij. En wat onderscheidt Jake Isaac in het bijzonder? "Wat ik doe is Zuid-Londense soul. Er is hier een andere energie en dat kun je voelen. Dit is slechts het topje van de ijsberg en ik kan niet wachten om de rest te ontdekken.”

 Luister Jake Isaac's nieuwe album hier.

More news