De Niemanders trokken langs azielzoekerscentra en namen nieuw album op

Op 6 september brengen De Niemanders hun nieuwe album De Niemanders II uit via V2 Records. Het album werd in verschillende asielzoekerscentra opgenomen samen met producer Rick Wiegerink. De eerste single Oorlogskind is nu uit.

Van 2018 tot en met 2022 ondernamen songwriters Rocco Ostermann en Wout Kemkens een muzikale zoektocht achter gevangenismuren: ze bezochten Nederlandse gevangenissen en probeerden via liedjes de verhalen ‘achter de tralies’ te vertellen. Dit leverde een bejubeld album, een podcast serie en theatrale liveshows op. Tussen december 2022 en januari 2024 bezocht collectief De Niemanders (Rick Wiegerinck voegde zich bij het team) met een mobiele studio asielzoekerscentra in Nederland op zoek naar zangers, muzikanten en hun muziek en verhalen. 

Beluister de eerste single Oorlogskind hier

"Heeft u zichzelf wel eens achter de oren gekrabd en afgevraagd: Wat zou er met me gebeurd zijn als ik in een oorlogsgebied, dictatuur of in een land waar hongersnood is, ter wereld zou zijn gekomen? Welke kantelpunten, sleutelmomenten, zou ik aan hebben gegrepen om te vluchten? Mensen zijn al eeuwenlang op de vlucht voor van alles, oorlogen, dictators, goden en potentaten, die aan het vals spelen zijn met hun lotskaarten. Het heft zelf in de handen nemen is iets wat goed te begrijpen is, want voor hen die aan de verkeerde kant van het geluk, door puur toeval, het levenslicht zagen, is er vaak geen andere optie. Denk ook eens aan Amerika, hoe dat is opgebouwd door zogenaamde ‘gelukszoekers’. Het is van alle tijden." - aldus Rocco Ostermann.

De muzieksessies waren gevuld met pure vreugde, en de gesprekken waren zwaar, hopeloos, hoopvol, vrolijk en alles daartussenin. Het collectief kwam in contact met creatieve individuen van over de hele wereld, die hen op hun beurt kennis lieten maken met nog meer kunstenaars, schrijvers en verhalenvertellers. Koersend op gevoel maakten ze een nieuw Niemanders album dat een oprechte samenwerking werd tussen de mensen die ze ontmoetten en henzelf. Een belangrijk verschil met de gevangenissen was dat deze maal de zangers en muzikanten wel mochten worden opgenomen in een mobiele studio. Het album is daardoor een mengelmoes van vele zangers en talen en vertelt vanuit hun reizen, dromen, familie, vorige levens, en hun huidige situatie als vluchteling.

De Niemanders live:
25 mei 2024 - Nacht voor Gaza - Willemeen - Arnhem
22 juni 2024 - Koppelkerk - Bredevoort
30 juni 2024 - Asielzoekerscentrum - Grave
19 juli 2024 - Zwarte Cross - Lichtenvoorde
7 september 2024 - Nacht Van De Niemander - Luxor Live - Arnhem
12 september 2024 - De Nobel - Leiden
20 september 2024 - Neushoorn - Leeuwarden
21 september 2024 - EKKO - Utrecht
8 november 2024 - DRU poppodium - Ulft

                                                                 Niemanders Online

                                        InstagramWebsiteYoutube | Spotify | Facebook

More news