De Niemanders tekenen bij V2 Records en reageren op verkiezingsuitslag met nieuwe single ‘Miss Information’

Na het in 2020 via Butler Records (Bertus Distributie) uitgebrachte eerste Niemanders album, waarop gedetineerden en hun ervaringen werden belicht (****Volkskrant), wordt inmiddels aan een tweede album via V2 gewerkt samen met musici die in Nederlandse asielzoekerscentra verblijven. De eerste single van het in september 2024 te verschijnen nieuwe album is ‘Miss Information’ deze wordt vergezeld door een krant geschreven door AZC bewoners: de Niemanders Gazette. Op 30 december komt dit bovendien allemaal live tezamen op het festival De Nacht van de Niemander met o.a. Ploegendienst en vele andere acts. Zo komen initiatoren Rocco Ostermann, Wout Kemkens en Rick Wiegerinck met een ‘toevallig’ passende reactie op de Nederlandse verkiezingsuitslag. 

Miss Information

In de afgelopen verkiezingen speelden onderwerpen als woningnood, armoede en vluchtelingen een belangrijke rol. Een groot deel van de kiezers stemde op partijen die het aantal vluchtelingen in ons land sterk wil terugbrengen of zelfs een partij die een algehele asielstop wil invoeren. Daarbij krijgen mensen die vluchten voor oorlog en geweld ook nog eens de schuld van de Nederlandse wooncrisis. Het afgelopen jaar hebben muzikanten Rocco Ostermann, Rick Wiegerinck en Wout Kemkens ervaren dat asiel voor mensen uit conflictgebieden een noodzaak is. Daarnaast zijn vele oorlogen - en de problemen die daaruit voortvloeien, zoals hongersnood en armoede - mede gecreëerd door westerse bedrijven en landen die azen op de (bodem)rijkdom van kleine en arme landen. Daarbij ligt de oorzaak van conflicten tussen bevolkingsgroepen niet ontoevallig vaak bij lukraak getrokken landsgrenzen door (oude) kolonisatoren. Onder het mom van het brengen van ‘vrede en stabiliteit’ komen vervolgens landen onder leiding van wereldmachten militair in actie. Niet heel gek dus dat mensen wereldwijd asiel moeten zoeken. ‘Miss Information’ rondom migratie is helaas al veel te lang actueel. Het is dan ook een track die gaat over hoe we informatie uit het nieuws consumeren en hoe dit, vooral in het huidige politieke klimaat, ook mis kan gaan:

"'Miss Information' - de nieuwe single van De Niemanders - is een krachtig statement tegen de heersende misinformatie en verborgen agenda's die onze wereld doordringen. ‘Misinformation’ transformeert tot ‘Miss Information’, een verleidelijke figuur die iedereen betovert. Door haar elegante voorkomen, schoonheid en schone schijn, wordt zij geloofd op haar woord. Zo verspreidt ze haar 'evil lies', die in dienst staan van de grote spelers op de achtergrond. Een speciale vermelding gaat naar Guy-El Mabiala, die niet alleen een bijdrage leverde aan de muzikale kwaliteit van het nummer, maar ook meewerkte aan het schrijven van de tekst en die naar het Frans vertaalde."

Festival Nacht Van De Niemander met o.a. Ploegendienst en Rudeboy

Op 30 december explodeert poppodium Luxor Live in Arnhem. Het festival van collectief De Niemanders viert van acht tot diep in de nacht de kracht van muziek en verhalen. Het festival wordt geboekt door de muzikanten van De Niemanders. Op de podia staan acts of mensen door wie De Niemanders geïnspireerd raken; zij het muzikaal, qua ideeën, qua energie of qua verhalen. Enkele acts ontmoetten ze het afgelopen jaar tijdens hun reis langs asielzoekerscentra, sommigen zijn oude muzikale vrienden en anderen werden weer getipt door vrienden en fans. Punk, psychedelica, dabke, hiphop, rock, soefimuziek, Arabische clubtunes en spoken word knalt aan het einde van dit jaar tot diep in de nacht van de verschillende podia in de Arnhemse poptempel. De eerste namen zijn Ploegendienst, Rudeboy (Urban Dance Squad), Katie Koss, Amaguk, Omar Ka Orchestra, El Mágico Baobab, Culture Cloud, Naji XYZ, Shamzon, Isma IP, Sinan Arat’s Sufidelica en Yallah! Yallah!  Meer namen volgen! Meer info hier

Festival Nacht Van De Niemander met o.a. Ploegendienst en Rudeboy

Op 30 december explodeert poppodium Luxor Live in Arnhem. Het festival van collectief De Niemanders viert van acht tot diep in de nacht de kracht van muziek en verhalen. Het festival wordt geboekt door de muzikanten van De Niemanders. Op de podia staan acts of mensen door wie De Niemanders geïnspireerd raken; zij het muzikaal, qua ideeën, qua energie of qua verhalen. Enkele acts ontmoetten ze het afgelopen jaar tijdens hun reis langs asielzoekerscentra, sommigen zijn oude muzikale vrienden en anderen werden weer getipt door vrienden en fans. Punk, psychedelica, dabke, hiphop, rock, soefimuziek, Arabische clubtunes en spoken word knalt aan het einde van dit jaar tot diep in de nacht van de verschillende podia in de Arnhemse poptempel. De eerste namen zijn Ploegendienst, Rudeboy (Urban Dance Squad), Katie Koss, Amaguk, Omar Ka Orchestra, El Mágico Baobab, Culture Cloud, Naji XYZ, Shamzon, Isma IP, Sinan Arat’s Sufidelica en Yallah! Yallah! Meer namen volgen! Meer info hier

Over De Niemanders 

Het doel van De Niemanders is om samen te werken met ‘niemanders’, mensen die door sociale omstandigheden zijn uitgesloten. Muzikanten Rocco Ostermann en Wout Kemkens verkenden in 2019- 2020 gevangenissen met dit credo. Hun eerste album dat uit deze ervaring voortkwam, aangevuld met een podcast, video's, columns en liveoptredens, werd door de Volkskrant geprezen als “een van de meest overdonderende en indrukwekkendste Nederlandse rockalbums in tijden”. In 2023 richten zij zich, samen met producer Rick Wiegerinck als derde lid, op vluchtelingen in Nederlandse opvangcentra. De Niemanders II is een voortzetting van hun missie: met muziek de stem laten klinken van degenen die vaak over het hoofd worden gezien. Het album zal najaar 2024 verschijnen via V2 Records.

More news