De Niemanders lanceert live-album exclusief voor gedetineerden

In mei 2020 alweer werd met groot succes het eerste album van De Niemanders uitgebracht. Dit “bajesalbum” geïnitieerd door songwriters/gitaristen/zangers Rocco Ostermann en Wout Kemkens (beiden Donnerwetter en Shaking Godspeed) en m.m.v. van gedetineerden kreeg massaal bijval in de Nederlandse pers van 3voor12 via de Playboy en Koffietijd naar een Never Mind The Hype podcast en werd door de Volkskrant zelfs uitgeroepen tot “Een van de indrukwekkendste Nederlandse rockalbums van de laatste jaren.”

Een, weliswaar door corona restricties her en der onderbroken, Nederlandse tour volgde waarbij De Niemanders live band samen met ex-gedetineerde Edwin en zijn verhaal langs concertzalen, schouwburgen, kerken en jawel, gevangenissen toerden. Rocco en Wout schreven dus niet alleen een album met gedetineerden, ze keerden ook terug in enkele gevangenissen om samen met gedetineerden een aantal concerten te geven achter gesloten deuren. Gevangenen vertolkten voor een publiek van mede-gedetineerden, samen met de volledige Niemanders live bezetting, niet alleen songs van het album, maar ook hun eigen gecomponeerde songs en favoriete nummers van artiesten die ze liefhebben zoals Andre Hazes, Bob Marley, Danny Vera, John Legend e.v.a. 

Het extra bijzondere is dat naar een van die gevangenisconcerten een opnamestudio werd meegenomen en alles werd vastgelegd. Rick Wiegerinck mixte de plaat, Rocco en Wout gingen met een tussentijdse mix terug naar de gevangenis, verzamelden feedback van de gedetineerde muzikanten en maakten het af in de studio. Het complete live-album verschijnt echter alleen in de gevangenis zelf en de CD met 14 nummers wordt alleen uitgedeeld aan de gedetineerden. De privileges worden nu dus eens omgedraaid!

Slechts een track mag ontsnappen naar de buitenwereld en dat is het vandaag uitgekomen ‘Oblawa’.

'Dit is een song voor jullie en over jullie' zegt zanger Thomasz tegen het gedetineerde publiek, voorafgaand aan het gesjeesde protestnummer dat handelt over de strijd van de vrijgevochten man (wolf) die vrij wil blijven versus de repressie van een totalitair systeem. In de aard van 'Oblawa' vonden Rocco en Wout het zeer passend om 1 keer het privilege om te draaien en de gedetineerden een volledige liveplaat te geven en de vrije buitenwereld 1 nummer, maar wat voor een song is het geworden. De Poolse anticommunistische cult hit 'Oblawa' van Jacek Kaczmarski krijgt door de band van gedetineerden en Niemanders een high speed behandeling, alsof iets hen op de hielen zit...

Beluister de track hier.

 QUOTES UIT DE BAJES

 Gedetineerden:
‘Het voelde alsof ik even vrij was, dat gevoel heb ik in de afgelopen twee jaar detentie nog niet gehad.’

 'Nu Rocco en Wout komen spreek ik tenminste nog eens iemand anders, niet alleen maar criminelen en bewakers.’

‘Dit project heeft me over de streep getrokken om ook mijn eigen verhalen en gedichten voor een publiek te durven voordragen.’ 

‘Jullie beseffen niet wat dit (het Niemanders project in de bajes) voor een geschenk voor ons is.’ 

Afdelingshoofd gevangenis:
‘De positiviteit gonsde nog lang na op alle afdelingen in de weken na jullie project’.

More news