De Belgische band Green Crow Collective kondigt hun debuut album aan

Ons land is een baldadig balorkest rijker, en Green Crow Collective is de naam. De band rond zanger-gitarist Roeland Vandemoortele, die al enkele jaren imponeert op de podia, komt naar buiten met Hard Drive Error, een genadeloos groovy debuut waar je dada tegen zegt.

Vandemoortele toerde tien jaar in binnen- en buitenland met elektropunkduo Too Tangled en ging sindsdien op de boer met theatervoorstellingen van onder anderen Rick de Leeuw, Wim Opbrouck en Otto-Jan Ham. Zijn droom was een nieuwe, licht obscure groep, in staat om een zaal in geen tijd te doen dampen van krols genot – zie ook ManoNegra, T.C. Matic, King GizzardandtheLizard Wizard en 16 Horsepower. Hij zocht en vond gezellen in de multi-instrumentale violistAndries Boone (Guido Belcanto, Mandolinman, Tijs Vanneste en ook solo erg bedrijvig), bassist Mathias Moors (Mr. Paul & The Lowriders, The Antler King) en drummer-acteur-fotograaf-wat-ook-nietBert Huysentruyt (Gorki, Het Zesde Metaal) Het soort mannen waar een mens van denkt: waar vínden ze de tijd om nog een band te beginnen?

Wat ze maken, noemen ze EuroDada. De muziek drijft op westerse rock, oosterse toonladders en misschien nog het belangrijkst, Belgisch surrealisme. Een song in het West-Vlaams met een flard van In een klein stationnetje. Een nummer dat Valse Mélancolique heet en melancholisch is noch walst. Een vette knipoog, PutainPutain nog aan toe, naar hun grote held Arno. Een sample uit Het Journaal over de Panama Papers, aan het begin van een nummer dat Holdup heet. 

Luister nu naar de eerste single van het album 'Holdup'

Want als u denkt dat Green Crow Collective absurd is, weet dat het gewone leven nog absurder is. En dus mag en moet het ook gaan over de waanzin van oorlogsgeweld (Monkey Say, Monkey Do), de homo sapiens influencis (Coolcats) en andere sjarels die hun eigen bullshit uitroepen tot hoogstaande kunst (Sauerkraut). De heerlijk ontsporende songs zijn met zwier opgestoken middenvingers tegen de regeltjes in het leven en in de muziek. Niet tégen een ander, maar net vóór heel veel. Vrijheid, speelplezier en de versterkers op elf.  

Toen de  band een repetitie-tape stuurde naar De Muziekgieterij in Maastricht, enkel met de vraag om er te mogen spelen, bood de Nederlandse zaal hen prompt een platencontract aan in samenwerking met V2 Records. Het resultaat is Hard Drive Error, te nemen of te laten.  

‘Hard Drive Error’ van Green Crow Collective komt uit op 27 september bij V2 Records.

                                                      Green Crow Collective Online

                                             Website - Instagram - Facebook - Youtube

More news