Belgische Stoop Kid kondigt nieuw album 'Mount Cope' aan

Stoop Kid, het indie-rockproject van Jens Rubens, deelt het nieuwe nummer 'Cold Tiles Bad, Warm Breeze Good'. Het is de tweede single, na 'Settling Down', van het nieuwe album 'Mount Cope', dat uitkomt op 3 november.

"Cold Tiles Bad, Warm Breeze Good gaat over het omgaan met het verlies van mijn moeder. Op het moment dat ze ziek werd, zat ik mentaal in een vrij slechte plek. Het verliezen van haar was veruit het moeilijkste wat ik ooit heb moeten overwinnen en het zette op een bepaalde manier veel van mijn dagelijkse problemen in perspectief. Ik zie dit nummer graag als een viering van de kracht die mijn moeder me heeft gegeven om mijn leven te verbeteren."

Het album 'Mount Cope' gaat over het leven na depressie en de angst voor terugval, met het verdriet van het verlies van een moeder op 27-jarige leeftijd en met het simpelweg 30 worden en de existentiële shitshow die daarmee gepaard gaat. Met dit album viert Stoop Kid dat het elke dag iets beter gaat, niet altijd naar de top reiken, en het simpelweg overleven als einddoel stellen. Muzikale invloeden variëren van The Clean's jangle pop en Pavement's slacker rock tot meer eigentijdse indie-, emo- en punkacts zoals Day Wave, The Hotelier en Toys That Kill. 

Stoop Kid werd genoemd naar een personage uit de jaren 90 Nickelodeon-cartoon Hey Arnold. In de show is Stoop Kid een angstige tiener die bang is om de stoep voor zijn huis te verlaten. Kindertijd herinneringen aan het verdwalen in deze tekenfilms, gecombineerd met Jens' eigen strijd tegen sociale angst, maakten de naam perfect voor het project.

Na jarenlang gitaar te hebben gespeeld in tal van punk-, hardcore- en indie-bands in en rond zijn thuisstad Diest, België, vond hij dat het tijd was om zijn persoonlijke verhaal te delen. Diep geworteld in de lokale DIY-scene, voelde het alleen maar natuurlijk om zoveel mogelijk zelf te doen bij de start van het nieuwe project.

Een reservekamer werd een basis thuisstudio en vele uren YouTube-tutorials later waren de eerste vier opnames als Stoop Kid een feit. Ze werden uitgebracht als de ‘Uhm Yeah Sure’ EP (2019) en werden snel gevolgd door vier meer nummers voor de ‘Nothing At All’ EP (2020). Beiden kregen een cassette-uitgave op het DIY-label Gazer Tapes. Acht nummers plus een cover maakt een set, dus tegen die tijd riep Jens vier gelijkgestemde geesten op om hem te helpen de nummers live te spelen. Toen sloeg de pandemie toe en kwamen alle shows tot stilstand. De extra tijd die hij had, stelde Jens in staat om iets dieper naar binnen te graven, zowel muzikaal als tekstueel. Het resultaat: ‘Camp Careful’ (2021), een debuutalbum met 10 nummers dat thema's van depressie, sociale angst en zich over het algemeen niet op zijn plaats voelen behandelt.

'Mount Cope' verschijnt 3 november 2023 via V2 Records. Luister hier naar Cold Tiles Bad, Warm Breeze Good.

More news