Ton Snijders brengt tweede solo album uit

De theaterpianist hervindt zich in tijden van corona

De sfeer op dit tweede soloalbum van pianist Ton Snijders sluit naadloos aan op zijn ‘Solo (1*)’. Warm, zacht en melancholisch zijn woorden die zich opdringen.

Veel van zijn vrienden uit het theatervak hebben Solo (2*) al beluisterd. De reacties zijn lovend. ‘Een eiland in een rusteloze zee’, schreef Stef Bos. En Youp van ’t Hek gebruikte zelfs de term ‘verslavend’. 

,,Ik mis door corona het contact met publiek en het applaus, maar de waardering van vakgenoten voor dit album maakt veel goed. Ik hoop natuurlijk dat ook anderen het mooi vinden.”  

Aan Solo (2*) werkte Ton ruim een maand, in zijn eigen, vertrouwde studio. Door corona gingen veel optredens in het theater niet door en kon hij zich volledig richten op deze  nieuwe plaat. ,,Ik vond in die periode gelukkig vaak de innerlijke rust die ik nodig heb om te componeren, om mijn verhaal te kunnen vertellen.”

Als pianist van onder meer Frank Boeijen, Stef Bos en Liesbeth List maakte Ton Snijders vanaf begin jaren negentig van de vorige eeuw furore,  de tijd was rijp om een album met eigen werk te componeren. Afgelopen jaar verscheen het album 'Solo' van pianist en componist Ton Snijders via Munich Records.

Ton kon na het uitbrengen van dit album niet stilzitten en brengt vandaag dus zijn nieuwe album uit.

De melodieën komen hem nooit zomaar aanwaaien. Ze ontstaan vrijwel altijd als hij achter zijn keyboard zit. Spelenderwijs dus, in de letterlijke zin van het woord. Later in het proces voorziet hij de melodieën van meerdere lagen, zoals strijkers en percussie, al doet hij dat eerder gedoseerd dan uitbundig. Voor Solo (2*) heeft dat 10  tijdloze, vaak klassiek aandoende nummers opgeleverd waarin de piano centraal staat.  

Solo (2*) is volgens Ton ‘nog persoonlijker’ geworden dan zijn eerste soloplaat. Ook al omdat hij er enkele ingrijpende gebeurtenissen uit zijn leven in heeft verwerkt. ,,Twee van de 10 nummers gaan over indrukwekkende sterfgevallen waarmee ik de laatste jaren te maken kreeg.”

Beluister het album hier.

More news