Tin Fingers delen langverwacht debuutalbum

Debuutalbum van de alternatieve popgroep uit Antwerpen - explosief maar intiem, pessimistisch maar romantisch, nieuw maar nostalgisch, schattig terwijl het donker en dromerig is. Tin Fingers klinkt anders en toch vertrouwd.

Ze vinden zichzelf vaak opnieuw uit, van folk via indie tot een meer elektronische, organische alternatieve pop. Tin Fingers zou nooit een makkelijk label worden. Tin Fingers zijn Felix Machtelinckx (zang), Quinten de Cuyper (gitaar), Simen Wouters (bas) en Marnix van Soom (drums). Ook delen ze met de release van hun nieuwe album de nieuwste single 'Happy Family'. Het lied spreekt over eenzaamheid en geestelijke gezondheid terwijl de muziek opbeurend en vrolijk aanvoelt. Deze happy-sadness is een zeer dubbele maar troostende toestand waarin Tin Fingers zich op hun gemak voelen.

Beluister 'Happy Family' hier.

Ook deelt de band de video voor 'Happy Family', die hieronder te bekijken is.

Het album liet een tijd op zich wachten, maar vandaag deelt de band dan toch hun debuutalbum 'Groovebox Memories'. Het schrijfproces duurde drie tot vier jaar en kende zijn ups en downs. Toen ze een periode van twijfel ingingen, werd het idee van een toekomst als band plots wazig. Hun vorige geluid werd een punt van stress omdat Tin Fingers zich niet opnieuw wilde verbinden met hun verleden. Een nieuwe geluid was onvermijdelijk. Zanger Felix Machtelinckx drukte wanhopig op de pauzeknop in de hoop dat, bij het terugkeren naar de muziek, een nieuw geluid zich zou aandienen. 

Tijdens die pauze aanvaardde Felix een schrijf- en productieklus voor Arsenal. Een avontuur met een nieuwe kleur. Na een jaar schrijven, heen en weer met Hendrik Willemyns van Arsenal, kwam 'Rhythm of the Band' 30 april 2021 uit. Met een nieuw gevoel en een klein maar gloeiend vuurtje dat in hem brandt, duikt Machtelinckx weer in het debuutalbum van Tin Fingers. Na het terugtrekken van synthspeler Michaël Lamiroy, en andere tegenslagen en afleidingen, ging Machtelinckx als band op zoek naar de roots en het oorspronkelijke aandachtspunt, vergezeld door gitarist en co-writer Quinten de Cuyper. 

Ze stuiten op oude sombere folkliedjes die ze lang geleden maakten. Hun eerste liedjes waren vreemd, donker, en al, zelfs op jonge leeftijd gemaakt, vervuld van nostalgie. Deze voor hen oeroud klinkende liedjes werden gecontrasteerd en begeleid door oude grooveboxen. De vintage klinkende ritmes waren cruciaal voor Tin Fingers. Door deze beats te samplen en opnieuw vorm te geven, stuitten ze op wat ze vandaag zijn geworden. Drummer Marnix van Soom en bassist Simen Wouters beïnvloedden de muziek met hun organische maar toch punchy lagen. Ondanks alles voelde de band zich weer compleet. Samen, en met wat wilde omwegen, begonnen ze de laatste hand te leggen aan het debuutalbum. Tin Fingers heeft de richting hervonden en is klaar voor een nieuw hoofdstuk genaamd 'Groovebox Memories'. 

Beluister 'Groovebox Memories' hier.

More news