Tijs Vanneste's album 'Hier Is't Goed' is uit

Na zijn eerdere singles 'Den Tijd' en 'Duzend Keer' brengt Tijs Vanneste vandaag zijn album 'Hier Is't Goed uit.

2021 begint alvast goed, want Tijs Vanneste, ook bekend als ‘Van Echelpoel’, brengt een album uit. Nadat hij als zijn ontwapenende zelve, dus 100% als Tijs Vanneste, de harten van tv-kijkend Vlaanderen veroverde als reisgezel in Wim Lybaert’s ‘De Columbus’, hingen de tv-bonzen aan de lijn. Dat resulteerde in ‘De Kemping’, vanaf 15 april 2021 te zien op Eén/VRT, volledig het geesteskind van Tijs Vanneste zélf, in samenwerking met productiehuis De Chinezen. Voor ‘De Kemping’ selecteerde hij eigenhandig tien langdurig werklozen, mensen die achtervolgd worden door verslaving, foute keuzes of gewoon brute pech. In de coronazomer van 2020 liet hij hen een camping bouwen én uitbaten in Geel, met hemzelf niet zozeer als baas, alswel als toeziend oog en luisterend oor. 

Tijs ontwierp ook het artwork van ‘De Kemping’ - én ook de muzikant, de verschillende karaktertrekken van Tijs Vanneste vloeien door ‘De Kemping’ voor het eerst samen. Want de urenlange gesprekken die hij voerde met de deelnemers over het hindernissenparcours dat hun leven al was, bleven zodanig aan zijn ribben kleven, dat Tijs er na de lange draaidagen nummers over schreef. En die nummers leverden de plaat ‘Hier Is’t Goed’ op, een verzameling in het Dessels gefluisterde, gesproken en gezongen luisterliedjes. 

Luister hier naar 'Hier Is't Goed'

‘Het Gevaar’ werd al vooruitgeschoven als themanummer voor de Te Gek!?-campagne, die psychische problemen bespreekbaar wil maken, ‘Den Tijd’ is Tijs z’n eigenzinnige bewerking van Bob Dylans ‘The Times They Are A-Changin’’. Voor ‘Duzend Keer’ verleidde hij Kempendochter Kate Ryan tot een onvervalst countryduet.  

Misschien is het belangrijkste nummer op de plaat wel ‘Twijfels’: een song over dat je jezelf maar beter niet voorbijloopt met je eigen grote praat, dat je maar beter jezelf blijft. Of is het ‘Pelicano’?. Een nummer over wie Tijs had kunnen worden, door het succes van Van Echelpoel. Tijs vertelt: "Een gast uit het dorp die het ‘gemaakt’ heeft en plots door heel het dorp als een ‘dikkenek’ wordt beschouwd. Gelukkig zien ze daar in De Kempen dwars door, en ben ik nog altijd één van hen. Onlangs had ik het nog eens voor: na het sluitingsuur van een café, belandde ik bij mensen thuis. Een hele nacht heb ik bij wildvreemden aan hun tafel in de living gezeten, pinten drinken. Toen mijn vrouw ’s ochtends vroeg waar ik had gezeten, kon ik alleen maar antwoorden: ‘Geen idee’. Dat psychedelische randje aan De Kempen - ik heb daar altijd van gehouden."

Muzikale partner in crime voor ‘Hier Is’t Goed’ kon niet anders dan Paul Van Bruystegem zijn. Tijs Vanneste vertelt over hun jarenlange vriendschap: "Ik ben een rustige mens en heb een kalmerend effect op hem, omgekeerd vind ik Lange Polle zijn ongeregeldheid wel tof. Daardoor matchen we verschrikkelijk goed. Iedere samenwerking, maar ook gewoon alles wat ik doe in mijn leven, draait trouwens rond vriendschap. En als ik iemand tegenkom met wie het klikt, zeg ik dat ook onomwonden: ‘Als er iets is, mag je me altijd bellen.’ Dat is dan voor het leven hè - ik ben daar heel direct in."

More news