Sam Renascent deelt debuut EP

'Unbridled Confidence'

Het verhaal van de in Congo geboren, in Antwerpen opgegroeide, urban electro pop muzikant Samuel Vekeman – oftewel Sam Renascent – begon op vijfjarige leeftijd, toen hij leerde drummen. In 2018 verscheen zijn eerste single ‘Kobotoma’ en enkele avonturen verder is hij eindelijk klaar voor zijn debuut EP: ‘Unbridled Confidence’. Terwijl ‘Kobotoma’ nog over zijn persoonlijke ontwikkeling ging, wordt er op ‘Unbridled Confidence’ een overkoepelend maatschappelijk thema aangenomen. 

Het verhaal van Samuel Vekeman - aka Sam Renascent - begint met een droom. Als vijfjarige begint de in Congo geboren Antwerpenaar met drummen en koestert hij een grote ambitie: optreden in het Sportpaleis. Op de kunsthumaniora van Antwerpen wordt hij voor ’t eerst bevestigd in zijn talent en wordt hij geselecteerd om afro-latin jazz te gaan studeren in New Jersey. “Terug in België moest ik beslissen welke richting ik met mijn leven uit zou gaan. Ik wist echter vooral dat ik eerst een zwart gat rond mijn afkomst moest opvullen.”

Samen met zijn adoptieouders trekt hij naar Kinshasa, Congo om zijn roots op te zoeken. “Het is een cliché maar die reis heeft mijn visie op het leven veranderd. Ik besefte dat ik kansen heb die geen van mijn andere broers en zussen – die allemaal in Congo opgegroeid zijn – ooit kunnen hebben. Ik kwam als herboren terug.” Sam Renascent – van het Latijnse renascere - verwijst naar die wedergeboorte. Met vernieuwde kracht en overtuiging begint Sam aan muziekstudies in opeenvolgend Amsterdam en Londen. Vorig jaar verscheen zijn eerste single ‘Kobotama’ dat het verhaal van zijn wedergeboorte verteld op Afrikaans getinte urban electropop. “Ik wou de wereld duidelijk maken wie ik ben, waar ik voor sta en hoe het komt dat ik zo in het leven sta.”

 

Een jaar en heel wat nieuwe avonturen later is er met ‘Unbridled Confidence’ een debuut-ep. Die kwam er niet zonder slag of stoot want het artiestenbestaan bracht voor Sam ook tegenslagen met zich mee. “Opeens kom je in structuren terecht waarbij heel wat mensen zich bekommeren over je lot en hun mening geven. Die meningen spreken elkaar veelal tegen en op een gegeven moment begon ik heel hard te twijfelen, aan mezelf en mijn muziek. Ik kwam in een soort artistieke depressie terecht.” Zoekend naar een manier om zijn zelfvertrouwen terug te vinden, trekt Vekeman een week naar Finland om het producersduo Muscular te helpen met wat muziek. Daar vindt hij zijn inspiratie terug. Hij besluit drie weken langer te blijven en schrijft meer dan twintig songs. Voor de tweede keer in zijn leven voelt hij zich als herboren. “Mijn zelfvertrouwen kwam terug, meer dan ooit. Daar verwijst de titel van mijn EP ook naar. Ik hield teveel rekening met wat anderen van me verwachtten terwijl ik gewoon mijn muziek moet laten spreken. Ik doe nu honderd procent mijn eigen ding en ben meer dan ooit gefocust om het te maken, on my own terms.

Waar ‘Kobotama’ nog over zijn persoonlijke queeste ging, pakt de Antwerpenaar het op ‘Unbridled Confidence’ meer maatschappelijk aan. Hij raakt kwesties als kindsoldaten (op single ‘War Child’), #metoo (‘Dirty Hands’), de migratiecrisis (‘Guilt Trip’) en machtsmisbruik (‘Monopoly’) aan zonder prekerig over te komen. “Het is niet mijn bedoeling om mensen een schuldgevoel aan te praten of op te roepen actie te ondernemen. Ik wil wel mijn podium gebruiken om bewustzijn te creëren en mensen te vertellen over zaken die mij raken of frustreren. Als artiest zit ik in een bevoorrechte positie en die wil ik gebruiken voor iets krachtiger dan het zoveelste liefdesliedje. Net als in mijn eigen verhaal benadruk ik in de songs ook hoe de slachtoffers een positieve manier vinden om met hun situatie om te gaan.” Dat reflecteert zich muzikaal in een meer volwassen, percussiegedreven sound met verlichtende gitaarriffs en slepende synths. Een ding is zeker: met deze EP  zet Sam Renascent alvast stevige stappen in de goede richting om zijn droom van twintig jaar geleden waar te maken.

More news