Ruben Hein zet in op natuurbehoud met bijzonder nieuw project 'OCEANS'

De vorige maand verschenen single 'Guard Down' bood al een eerste glimp van het nieuwe project van Ruben Hein en nu kondigt hij aan dat het album 'OCEANS' in februari 2022 zal verschijnen met daaropvolgend een clubtournee door Nederland. Met het project verzoent hij zijn twee grootste liefdes: muziek en natuur.

Begin 2020, vlak voordat de pandemie uitbreekt, bevindt Ruben zich op een boot in de Zuidpool, omgeven door eindeloze zeespiegels, pinguïnkoloniën, walvissen en verlaten nederzettingen. Tijdens deze Artist In Residency legt hij in een ministudio in zijn cabine op het schip de eerste ideeën vast voor zijn nieuwe project. Ruben ging op zoek naar een manier om zijn twee diep gekoesterde interesses, natuur en muziek, met elkaar te combineren. Zijn expeditie naar de Zuidpool aan boord van het zeeschip de Hondius leverde bijzondere ervaringen op die intrinsiek werden verweven in zijn nieuwe muziek. De single ‘Guard Down’ bijvoorbeeld is ontsproten uit die euforische, emotioneel beladen tijd aan het uiteinde van de wereld. Ruben’s verwondering ging gepaard met een besef: hoe overweldigend de natuur ook is, het is tegelijkertijd een fragiele levenscyclus die eenvoudig verstoord kan worden, met desastreuze gevolgen.

De natuur biedt echter niet alleen volop inspiratie voor het songs schrijven, maar zet vooral aan tot stevig denken én handelen. Ruben heeft met ‘OCEANS’ zijn liefde voor de natuur omgezet in teksten die benadrukken dat het tijd is om zelf actie te ondernemen. Niet alleen voor het behoud van grootschalige natuurgebieden ver van huis, maar zeker ook van de natuur in je eigen omgeving.

Ruben zegt hierover: “Via een samenwerking met Natuurmonumenten kreeg ik de kans om mijn ervaringen en schetsen verder uit te werken in een studio op onze eigen Marker Wadden. Naast de euforie en verwondering over zowel de Antarctische reis als het nieuw ontwikkelde land van de Marker Wadden, was er met name een groot en immer groeiend besef van de eigen verantwoordelijkheid voor natuurbehoud, zowel ver weg als dichtbij. Als persoon, maar ook als artiest. Als artiest heb je een podium en een bereik, en ik voel het als mijn verantwoordelijkheid om die in te zetten  in de strijd voor natuurbehoud.”

Ruben zet naast het album en de tournee met dit project dan ook daad bij woord door een samenwerking met Natuurmonumenten aan te gaan. Zo zal voor elk verkocht album een boom worden geplant bij  een al bestaand gebied van de natuurvereniging of misschien zelfs een volledig nieuw terrein. Uiteindelijk zal dit resulteren in zowel een uiterlijke toevoeging aan de natuur als compensatie van CO2 uitstoot. De ‘OCEANS’ LP zal worden uitgebracht in een bedrukte buitenhoes van plantbaar growing paper. Hiermee krijgt de luisteraar/koper een concrete manier in handen om de natuur in eigen tuin of op eigen balkon te helpen. De bloemen zullen een bijen en vlinders aantrekkende werking hebben, iets wat zowel de insecten als wij mensen hard nodig hebben.

Zo laat Ruben zien dat we samen, zowel met grote als kleine gebaren, bewust kunnen worden van de noodzaak van natuurbehoud en er zeker ook actief aan kunnen bijdragen.

Over de trip naar Antarctica is bovendien een documentaire getiteld ‘Sounds of the South’ in de maak, geregisseerd door Hubert Neufeld, die wereldwijd op verschillende filmfestivals vertoond zal worden.

Tijdens het opnameproces van het album omarmt Ruben zowel de troost als de verwondering van het altijd onderweg zijn, de constante intuïtieve beweging. In plaats van een specifiek muzikaal kader uit te snijden, volgt hij de impuls die natuurlijkerwijs opwelt in het bijzijn van producer Ferdy van der Singel en zijn vaste band bestaande uit Wessel Herbschleb, Julian du Perron en Nicky Hustinx. Op 'OCEANS' komt Rubens veelzijdigheid en talent als songwriter meer naar voren dan ooit, het is een een volledige overgave aan de roes van ideeën en richtingen. Ruben Hein laat zijn nieuwsgierigheid voor het leven aan het roer staan.

Het volledige album kan je vanaf 26 november pre-orderen, de pre-save van de nieuwe single ‘Lemaire’, uit op 29 oktober, vind je hier.

Naar aanleiding van het album en de boodschap zal Ruben na vier jaar weer een clubtour ondernemen, samen met de band waarmee hij het album opnam. Ze gaan daarbij het hele land door op een zoveel mogelijk CO2 vrije wijze.

De ticketverkoop voor onderstaande data start op vrijdag 15 oktober om 10:00 uur:

  • 26 feb 2022, Amsterdam - Paradiso Noord

  • 03 mrt 2022, Zwolle - Hedon

  • 04 mrt 2022, Utrecht - De Helling

  • 05 mrt 2022, Haarlem - Patronaat

  • 11 mrt 2022, Tilburg - 013

  • 12 mrt 2022, Den Haag - Paard

  • 13 mrt 2022, Groningen - De Oosterpoort

  • 17 mrt 2022, Nijmegen - Doornroosje

  • 18 mrt 2022, Leiden - Gebr. Nobel

Over Ruben Hein:

Ruben Hein is een gevierd popmuzikant, componist, presentator en orkestleider. Hij heeft vier studioplaten op zijn naam staan, won meerdere Radio 6 Soul & Jazz Awards én de Edison publieksprijs. Ook bracht hij een live album uit met het Metropole Orkest, was hij een tijdje lid van de bekende Britse indie-formatie Fink en is hij twee jaar artistiek leider geweest bij het Nationaal Jeugd Jazz Orkest. 

Bij het grote publiek is Ruben vooral bekend dankzij zijn deelname aan het tv-programma Wie Is De Mol? en Linda’s Zomerweken. Ruben componeerde de soundtrack van de driedelige docuserie Op De Vlucht, dat het verhaal van zijn familie vertelt tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rubens komende muziekproject is geïnspireerd op een expeditie naar Antarctica. 

More news