Ruben Hein neemt je mee op een mileubewuste reis met zijn nieuwe album 'OCEANS'

Op dit album komt Rubens veelzijdigheid en talent als songwriter meer naar voren dan ooit.

Ruben Hein gaf de wereld al wat voorproefjes van zijn nieuwe project middels meerdere singles en een documentaire, maar vanaf vandaag kan iedereen luisteren naar zijn nieuwe album OCEANS. Voor OCEANS combineerde Ruben zijn twee grootste liefdes; muziek en natuur. Begin 2020, vlak voordat de pandemie uitbreekt, bevindt Ruben zich op een boot op de Zuidpool, omgeven door eindeloze zeespiegels, pinguïnkoloniën, walvissen en verlaten nederzettingen. Tijdens deze  Artist In Residency legt hij in een ministudio -in zijn cabine op het schip- de eerste ideeën vast voor zijn nieuwe project: OCEANS.

Tijdens het creatieve proces van zijn vorige album Groundwork Rising herontdekte Ruben zijn andere liefde: de natuur - en in het bijzonder de vogels die hij vroeger met zijn moeder bewonderde, verrekijker binnen handbereik. “Ik vraag me voor lange tijd af waarom ik het eigenlijk zo leuk vind. Het tapt op een bepaalde manier in op mijn diepste gevoelens. Ik krijg dezelfde energie van muziek als wanneer ik met mijn verrekijker naar vogels kijk. Als ik op het podium sta of als ik een liedje schrijf: ik krijg het gevoel dat ik iets gevonden heb. Het eureka-gevoel.” aldus Ruben over zijn passie.

Gelijktijdig vroeg hij zich af of er een manier bestaat om zijn twee diep gekoesterde interesses -natuur en muziek- met elkaar te kunnen combineren. Zijn expeditie naar de Zuidpool -aan boord van het zeeschip de Hondius- leverde bijzondere ervaringen op die intrinsiek werden verweven in de nieuwe muziek van Ruben. De natuur biedt hem naast inspiratie voor de songs, vooral stof tot nadenken. Zo is Guard Down bijvoorbeeld geïnspireerd op de beladen tijd aan het uiteinde van de wereld. Ruben’s verwondering ging gepaard met een besef: hoe overweldigend de natuur ook is, het is tegelijkertijd een fragiele levenscyclus die eenvoudig verstoord kan worden, met desastreuze gevolgen. 

Om met dit project daad bij woord te zetten is Ruben een samenwerking met Natuurmonumenten aangegaan, waarbij voor elk verkocht album een boom zal worden geplant. Uiteindelijk zal dit resulteren in een heus nieuw bos ter compensatie van de CO2 uitstoot. Ook is de buitenhoes van de LP gemaakt van plantbaar growing paper, waarmee de luisteraars worden aangemoedigd hun eigen omgeving op te fleuren met de bij- en vlinderlokkende bloemen die uit het papier groeien. Naar aanleiding van het album onderneemt Ruben ook een clubtour, samen met de band waarmee hij het album opnam. Geheel in de trant van de boodschap die hij met dit album wil verspreiden gebeurt dit op de meest CO2 vrije manier mogelijk. Op deze manier wil Ruben laten zien dat zowel met grote als kleine gebaren kan worden bijgedragen aan natuurbehoud.

Ruben heeft met OCEANS zijn liefde voor de natuur en muziek weten te combineren. De teksten benadrukken dat het tijd is om zelf actie te ondernemen zoals in I Don't Deserve It. Niet alleen voor het behoud van grootschalige natuurgebieden zoals de Zuidpool, maar zeker ook van de natuur in je eigen omgeving. Tijdens het opnameproces van het album omarmde Ruben de troost en de verwondering van het altijd onderweg zijn, de constante intuïtieve beweging. In plaats van een specifiek muzikaal kader uit te snijden, volgt hij de impuls die natuurlijkerwijs opwelt in het bijzijn van producer Ferdy van der Singel en vaste band bestaande Wessel Herbschleb, Julian du Perron en Nicky Hustinx.

Op deze verzameling liedjes komt Rubens veelzijdigheid en talent als songwriter meer naar voren dan ooit: het is een een volledige overgave aan de roes van ideeën en richtingen. Ruben Hein laat zijn nieuwsgierigheid voor het leven aan het roer.

Luister hier naar OCEANS op jouw favoriete streamingsdienst.

More news