Ruben Hein komt met theatertour voor EP ‘Leveller’

Ter ere van Ruben Hein zijn nieuwe EP 'Leveller' komt hij met een theatertour; Muziek en Korte Verhalen over Mens, Dier, Natuur en alles wat daar tussenin zit. Afgelopen vrijdag verscheen de single ‘The Shape You’re In’, als voorproefje van de EP. 

Na zijn indrukwekkende reis naar Antarctica en het daaruit voortgekomen album 'OCEANS' (2022), voelde Ruben Hein zich een tijdlang zoekende. Op 'Leveller' komen vijf nummers aan bod die thema's als ouderschap, rouw en de zoektocht naar erkenning behandelen. Ze proberen elk op hun eigen manier duidelijkheid en richting te geven. Deze thema's worden ook in de theatervoorstelling belicht, waarin Ruben zijn persoonlijke twijfels en verwondering verbindt met het lot van monarchvlinders, pinguïns en walvissen. Via zijn muziek, beelden en verhalen probeert Ruben op een humoristische wijze zijn gedachten te ontrafelen en de wereld om ons heen te begrijpen. Hij beseft dat hij niet de enige is die zich soms wat verloren voelt.
 
De band die op de EP te horen is, bestaat uit dezelfde vriendengroep als op 'OCEANS' en zal Ruben tijdens zijn theatervoorstelling gedeeltelijk begeleiden. De 'Leveller'-tour start op 6 oktober in Amersfoort en zal 15 steden aandoen, waaronder: Heerlen, Rotterdam, Utrecht, Leiden & Leeuwarden. 
 
Met het album reflecteert Ruben vooral op zijn rol als ouder en hoe dit zijn kijk op de wereld heeft veranderd. Het bekende gedicht 'This Be The Verse' van Philip Larkin is de inspiratiebron voor het nummer 'Heartaches'. Ook in 'Father' denkt Ruben na over zijn eigen opvoeding en wat hij zijn kinderen wil meegeven: hoe ervaren zij de onbegrensde passie van een ouder?

Hoewel Ruben in sommige nummers op de plaat zijn lastige periode benoemt, zoals in 'Good Intentions' waar hij het liefst in zijn slaapkamer danst, weg van de menigte, bleek het maken van deze EP uiteindelijk een bevrijdende ervaring te zijn. In 'The Shape You're In' ziet Ruben zichzelf omringd door gelijkgestemde muzikanten en kunstenaars op een feestje, waar hij beseft dat hij de druk van buitenaf en de behoefte aan erkenning kan loslaten.
 
In de studio zet dit positieve gevoel zich voort. De muzikanten waarmee Ruben ook 'OCEANS' heeft geschreven tillen Ruben's ideeën naar en hoger niveau (Nicky Hustinx, Wessel Herbschleb, Julian du Perron en producer Ferdy van der Singel). De muziek behoudt de koers die op het vorige album is ingezet, waarbij soul- en jazzinvloeden samensmelten tot een gelaagde indie-sound die doet denken aan artiesten als Sufjan Stevens, Bon Iver en Radiohead. Ruben beseft dat muziek nog steeds zijn roeping is, het vakmanschap en niet het nastreven van succes.
 
Leveller’ verschijnt 16 juni 2023 via V2 Records. Bekijk hier alle data van de theatertour.
 

More news