'Permanent Damage' is duister, ironisch en het debuutalbum van Joesef

"Caught in An Endless Sunday is niet duister genoeg om dit album te beschrijven."

Na de succesvolle EP ‘Play Me Something Nice’ uit 2019 en de daaropvolgende uitstekende EP 'Does It Make You Feel Good' een jaar later, kondigt Joesef nu zijn debuutalbum aan, samen met de nieuwste single, 'Joe' met bijbehorende video. Het album, ‘Permanent Damage’ verschijnt op 13 januari 2023 via AWAL/V2 Records. Op dit album deelt Joesef in 13 nummers blijvende schade, maar niet alleen in de negatieve zin; “Deze schade is niet alleen negatief, omdat je hierdoor ook snel door hebt wat je wel of niet verdient”. Het album is hier te pre-orderen.

Joesef staat met zijn aangekondigde EU tour op 13 april 2023 in Paradiso Amsterdam.

Fire’ is de eerste single, en is een heerlijke toevoeging aan zijn eerder uitgebrachte ‘sad boy bangers’.  De track bespreekt het begrijpen van het geschreeuw in Joesef’s hoofd, en toont een geweldige ontwikkeling van de self-taught artiest op het gebied van productie, maar waar de emotie en soul in de teksten het zwaarst blijft wegen. Zelf zegt Joesef het volgende over de single: 

Ik schrijf eigenlijk altijd alles van me af, dat is iets wat ik altijd al heb gedaan om er achter te komen wat het precies is dat me dwars zit of aan me knaagt. Deze track komt vanuit een stuk waarin ik schreef dat ik zin had om alles wat ik bezat te verbranden en te verhuizen. Ik heb altijd het beeld in mijn hoofd dat wanneer er iets gebeurt de gebeurtenis aan de plaats en de nabije omgeving gekoppeld blijft. ‘Fire’ gaat over het proberen te ontsnappen aan de emotionele waarde die mensen of plaatsen soms met zich meedragen wanneer er te veel is gebeurd, maar het realiseren dat je uiteindelijk toch iets niet echt kwijt bent” 

De tweede single ‘It’s Been A Little Heavy Lately’ bevat ironische teksten, die beschrijven wanneer je je eigen standaarden laat varen, en een sample uit de film 'Totally Fucked Up'. Na het achter zich laten van de lockdowns, een ex, en de bijbehorende herrineringen heeft hij zich voorgenomen zijn horizon te verbreden, zowel emotioneel als muzikaal. In Brixton is Joesef samen gaan werken met Barney Lister (Joy Crookes, Celeste), en laat hier met ‘It’s Been A Little Heavy’ direct horen waarom dit een goede samenwerking is. Hij vertelt: “Ik schreef It’s Been A Little Heavy Lately omdat ik de neiging heb de verkeerde beslissingen te nemen wanneer ik me slecht voel. Om specifieker te zijn ging ik in op de verleiding van een ex, terwijl die zelf in een relatie zat. De sample uit Totally Fucked Up van George Araki is een ode aan hem, zijn verhalen en manier van uitbeelden zijn een grote inspiratiebron voor mij, maar past ook gewoon heel goed bij de context van het nummer.”  

East Coast End Coast’ heeft betrekking op herinneringen uit Glasgow, waar East End Coast het einde van de Clyde rivier in Glasgow is, waarbij herinneringen worden opgehaald wat daar allemaal is voorgevallen. Naast de herinneringen is het een toonbeeld van het missen van Glasgow door Joesef zelf.

De laatste single, ‘Joe’, is de introductie van het thema van het album; de blijvende schade en bijwerkingen van liefhebben, en hoe je dat als een litteken bij je draagt. Joe is in dit geval een versie van Joesef uit het verleden, waar hij met pijn en verdriet op terugkijkt, maar dit wordt met de bekende ironie van Joesef verwoord over een upbeat en dansbaar nummer.

More news