Matt Winson kondigen nieuw album aan

De vierkoppige band uit Leiden brengt single 'Suite' uit

Indie folkband Matt Winson ontstond in 2015 toen Matthijs Steur en Pieter van Winsen muziek gingen maken in een rokerig studentenkamertje in Leiden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardige, vierkoppige band die alweer toe is aan zijn tweede album. Oscillate is de opvolger van het goed ontvangen debuutalbum Woodfalls dat in 2017 uitkwam. De band werd de afgelopen jaren meer dan 4 miljoen keer gestreamd op Spotify, tourde mee met de Popronde, speelde headlineshows in o.a. Paradiso, Patronaat en de Baltische Staten, en was te gast bij De Wereld Draait Door en Radio 1, 2 en 3FM.

Vanaf vandaag is de single 'Suite' overal te luisteren. De compositie van Suite is gebaseerd op de gelijknamige compositievariant in de klassieke muziek. Het bestaat uit vier afzonderlijke delen die je meenemen van een terugblik in het verleden naar een blik in de toekomst. Het start met een verwijzing naar het oude album Woodfalls (now that the silent river flows) om via een storm, die symbool staat voor de huidige maatschappij, te kijken naar een onzekere toekomst die voor ons ligt en waar met een zekere angst naar wordt uitgekeken.

Eind 2017 besloot de band om een adempauze in te lassen. In de 1,5 jaar daarna werd in alle stilte aan nieuw materiaal gewerkt. Het resultaat is Oscillate, een muzikale zoektocht naar tegenstellingen in de breedste zin van het woord. Met melodieuze, melancholische liedjes over het goede tegenover het kwade, het donker van de nacht tegenover het licht van de dag, en de almaar verder polariserende wereld.

Het eerste album Woodfalls vloeit over in het nieuwe album Oscillate. De band maakte hier en daar aanpassingen waar door Oscillate zijn eigen richting op is gestroomd. Op het nieuwe album is er meer ruimte gemaakt voor experimentele en afwijkende composities, zit de betekenis van de albumtitel (Oscillate - oscilleren, oftewel balanceren en pendelen) verweven in elk nummer en is daarmee een sterk conceptueel album geworden. 

De banjo is deels vervangen door het geluid van de elektrische gitaar en er werd inspiratie gehaald uit klassieke en elektronische muziek. Het zorgt voor een nieuw geluid dat toch herkenbaar blijft met de dromerige falsetto van leadzanger Matthijs Steur als ijkpunt.

More news