La Belle Époque deelt eerste single en video

La Belle Époque is een studioproject van Danny van Tiggele (o.a. Mister and Mississippi & TOUSCH). De plaat ‘La Belle Époque, Volume 1’ komt uit op 10 september.

Begin 2020 blies Danny het stof van enkele nummers die al enige tijd op de plank lagen. Hij besloot ze voor het eerst op te nemen. 

Danny: “Hoe geweldig zou het zijn als een aantal van mijn favoriete songwriters en muzikanten daadwerkelijk zouden meedoen aan deze nummers? Een jaar later is het album ‘La Belle Époque, Volume 1’ een feit. De 14 nummers zijn opgenomen met een ongelooflijk getalenteerde groep muzikanten waarvan een aantal ook heeft meegeschreven. Elke artiest had al ver voor dit project een plek in mijn platenkast veroverd. Het was een feest en een eer om met zoveel bevriende en toffe muzikanten deze plaat te maken.”

‘Sanity’ is een van de laatst geschreven songs voor ‘La Belle Époque, Volume 1’, het album van La Belle Époque. Danny vertelt: “'Sanity' is heel bewust een uptempo song, leunend op een aantal ‘Rolling Stones’ geïnspireerde gitaarriffs en snel wisselende akkoorden. Aan het einde van het maakproces van een plaat kun je veel beter inschatten wat de plaat nog nodig heeft. Door deze song viel de tracklist makkelijk in elkaar.”

Beluister 'Sanity' hier & bekijk de video hieronder

Niet alleen werd ‘Sanity’ laat in het schrijfproces geschreven. Het kwam ook pas laat tot leven. Er was voor ‘La Belle Époque’ een ongewone manier van opnemen. Waar elke plaat begint met een preproductie en voornamelijk drums als eerste opnames werkten wij eigenlijk andersom. Het begon, zonder weinig visie, met een akoestische gitaar. Vaak in een take opgenomen. Danny en Tom werkten dan een aantal dagen samen aan het arrangement. Synths, gitaren, sfeer! Zang en drums stonden pas onderaan de lijst. Daarom komt alles natuurlijk in een late fase pas samen maar werkte het ook heel inspirerend om eens op deze manier te werk te gaan.

Zoals voor elke song op de plaat zijn er een aantal muzikanten uitgenodigd om Danny van Tiggele en Tom Broshuis te vergezellen. Robin Bremer (Le Motat) speelde bas. Kees Schaper (Tim Knol, Judy Blank) op drums. Danny benaderde Marien Dorleijn (Moss) voor de zang. “Moss is al een hele lange tijd een van mijn favoriete Nederlandse bands. We draaien de platen grijs in de Mister and Mississippi bandbus. Ik was heel benieuwd of Marien de demo tof zou vinden en of dit bij hem zou passen. Uiteindelijk bleek het een gouden combi.”

De grote boodschap van het nummer is dat het goed is om af en toe een stap terug te doen, om vervolgens alles te overzien en weer twee stappen vooruit te zetten. Eigenlijk een factcheck; zijn we allemaal nog oké? Of zijn we helemaal gek aan het worden? 

La Belle Époque, Volume 1’ is een album zonder opsmuk waarbij de songs centraal staan. De enorme lijst gerenommeerde muzikanten uit het Nederlandse poplandschap bevat o.a. Judy Blank, Marien Dorleijn, Anne Soldaat, Blaudzun, Pablo van de Poel, Ruben Hein en Yorick van Norden. 

Pre-save het album digitaal  pre-order hier het album op vinyl of cd

De titel ‘La Belle Époque’ is letterlijk te vertalen naar ‘Het Mooie Tijdperk’. Het verwijst naar de periode van culturele, technologische en wetenschappelijke vooruitgang die plaatsvond tussen het einde van de 19de eeuw en de eerste wereldoorlog. Een tijd vol optimisme en toenemende welvaart welke uiteindelijk werd overschaduwd door de somberheid en gruwel van de Eerste Wereldoorlog.
 
Het was de periode waarin de Europese cultuur (de Franse en Belgische in het bijzonder) floreerde; de geboorte van Art Nouveau/Jugendstil, de opening van de Eiffeltoren en het Moulin Rouge Cabaret, Haute Couture en de opkomst van de Parijse casino's en operahuizen. Er ontstond een bruisende scene van kunstenaars, dichters, muzikanten en andere artistieke figuren die samen creëerden. 
 
In de huidige toestand van de wereld zien we een weerspiegeling van La Belle Époque. We voelen dat onze samenleving verandert: we leven in ongekende welvaart met miljoenen mensen op de vlucht, gemeenschappen zijn nog niet eerder zo gepolariseerd geweest en er heerst een pandemie die de wereld tot stilstand heeft gebracht. Een kunstenaar kan in deze tijd maar één ding doen: samenwerken en creëren. Zo is Danny‘s eigen interpretatie van ‘La Belle Époque’ tot stand gekomen.

More news