Judy Blank winnaar Pop Stipendium 2020

De prijs werd zojuist uitgereikt tijdens Eurosonic Noorderslag

Judy Blank krijgt het Cultuurfonds Pop Stipendium 2020. Met het stipendium van 10.000 euro wil het Prins Bernhard Cultuurfonds jaarlijks een veelbelovend popartiest of popband bekronen en stimuleren zich verder te ontwikkelen. Blank kreeg het stipendium uitgereikt op ESNS (Eurosonic Noorderslag) in Groningen, op zaterdag 18 januari, door juryleden Imke Loeffen en Edwin van Andel.

“Judy Blank heeft durf getoond om haar piano in te ruilen voor een gitaar, naar Amerika af te reizen en haar hart te volgen. Nu opnieuw toont ze durf door de grenzen op te zoeken van het genre dat haar zo heeft omarmd. De jury gelooft in haar talent en doorzettingsvermogen en hoopt dat het Cultuurfonds het laatste zetje kan geven om haar gedroomde grensverleggende album te realiseren op de manier die zij voor ogen heeft”, aldus de jury.

Twee jaar geleden trok Judy Blank (1995) in haar eentje naar Nashville, een voor haar vreemde stad, om een handjevol liedjes op te nemen met haar laatste spaargeld. Dat resulteerde in het album ‘Morning Sun’ waarmee ze binnen korte tijd niet alleen Nederland, maar ook de rest van Europa en Amerika veroverde. Ze speelde op belangrijke festivals als Noorderslag en South by Southwest en ze kreeg als eerste Nederlander een uitnodiging om te spelen op AmericanaFest in Nashville, het grootste festival in het genre.

Toch laat Blank zich niet beperken tot één stijl, ze gooit alle invloeden door elkaar tot ze de essentie van het liedje te pakken heeft. In de toekomstplannen die we hebben ontvangen trekt ze die lijn door. Zo gaat ze de samenwerking aan met indierockproducer Patrick Damphier voor het schrijven en opnemen van een nieuw album, een crossover van indie en americana. Een nieuwe sprong in het diepe, waar de jury met bewondering naar uitkijkt.

De Pop Stipendium-artiesten zijn genomineerd op voordracht van Edwin van Andel (programmeur pop, jazz en wereldmuziek bij het Concertgebouw, dj), Imke Loeffen (talentmakelaar Poppunt Gelderland, muzikant) en Joey Ruchtie (programmeur De Oosterpoort/boeker ESNS).

More news