Judy Blank brengt feestelijk nieuws met de aankondiging van nieuwe EP ‘Saddies’

Haar nieuwe single 'Confetti' komt uit op vrijdag 18 maart

De Nederlandse indiefolk sensatie Judy Blank kondigt haar nieuwe EP Saddies aan. De EP, geïnspireerd op crybabies als Nick Drake, Christian Lee Hutson en Julia Jacklin, verschijnt op 22 april via V2 Records (digitaal + cassette). Afgelopen december verscheen hiervan al single Karaoke, met een droefgeestige bijpassende video. Aankomende vrijdag 18 maart komt de tweede single Confetti uit, pre-saven kan via deze link.

Je gelooft het niet, maar de meest gedraaide muziek op de platenspeler van de Utrechtse artiest Judy Blank is... Motown. Opzwepende soul met een bitterzoet randje, vaak verstopt onder feestelijke blazers. Dansbare droevige disco. Favoriet is Tears of a Clown van Smokey Robinson. De context van dit liedje werd de inspiratie voor EP Saddies, want het leven is nu eenmaal niet altijd een feestje.  

Na een onverwachte mentale breakdown afgelopen zomer leek het even klaar met Blanks’ eindeloze wilde plannen en grote dromen. Niets leek meer de moeite waard toen haar optimisme wegsmolt en plaats maakte voor de beginselen van een burnout. De levenslust was ver te zoeken en het ontbreken van perspectief kleurde elke dag grijs.

Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. Na de eerste roerige periode ontstonden er weer flarden van liedjes. Zinnen en ideetjes flitsten langs wanneer ze duizelig achter haar piano zat, ze zich niet groot probeerde te houden en toegaf: "Ik ben niet oké". Het bleek gratis therapie.

Langzaam verzamelde ze een stapel nieuwe liedjes met donkere thema’s als mentale druk, anxiety en FOMO. Ze produceerde ze zelf, onder toeziend oog van producer Roy van Rosendaal (Figgie, Le Motat, Nonchelange) in zijn studio, die ironisch genoeg in een voormalige GGZ-instelling is gevestigd. Ondanks de beladen thema’s klinken de glimmende folk-melodieën niet zwaar, maar speels, licht en dromerig. Herkenbare sores wordt bezongen met een flinke dosis zelfspot. En met succes: de sarcastische eerste single Karaoke werd zeer goed ontvangen door zowel nationale als internationale pers en radio.

"Het leven is verre van perfect. De wereld is niet altijd goed te begrijpen. Het is oké om soms droevig te zijn. Ik denk dat ik er bijna ben, al geloof ik dat zelf nog niet altijd."

Judy Blank live:
30/04 - Café Wilhelmina (Eindhoven)
03/05 - TivoliVredenburg (Utrecht)
09/05 - Bitterzoet (Amsterdam)

More news