Jake Isaac kondigt album 'For When It Hurts' aan

Jake Isaac brengt zijn nieuwe single ‘When It Hurts’ uit, een prachtig liefdeslied waarop de Britse artiest zijn krachten bundelt met de Italiaans-Engelse zanger Jack Savoretti.  De single gaat gepaard met de aankondiging van Isaacs nieuwe album ‘For When It Hurts’ dat 14 april 2023 uit zal komen. 

‘For When It Hurts’ is Jake Isaacs derde album in zijn, nu al, indrukwekkende repertoire. Kwetsbaarheid en eerlijkheid staan centraal op de nieuwe plaat waarop de Zuid-Londenaar zijn warme soulstem versmelt met het vakmanschap van klassieke songwriting en reflecteert op onderwerpen als mannelijkheid, vaderschap en liefde.

Het nieuwe project opent met een vraag van Joshua Luke Smith, een spoken word artiest uit Bath. "Hoe gaat het met je? Nee, echt?" Het is een vraag die we elke dag aan elkaar stellen terwijl we zelden stoppen om naar het antwoord te luisteren of om een eerlijk antwoord te eisen. Isaac staat wél stil bij het antwoord. "Ik leun op kwetsbaarheid," vertelt Isaac. "Het vorige album heette ‘Honesty’ en ik wilde dit thema graag verder uitwerken, vooral als zwarte man uit Zuid-Londen. Ik wil me graag distantiëren van de toxische mannelijkheid die we tegenwoordig in onze maatschappij zien. ‘How Are You?’ is een enge vraag, dus het leek me geweldig om het gesprek daarmee te beginnen. Als ik de aangewezen artiest ben om over deze onderwerpen te praten, dan moet dat maar."

De single, ‘When It Hurts’, die Isaac uitbrengt in aanloop naar zijn album release is een samenwerking met Jack Savoretti. "Jack en ik ontmoetten elkaar via Instagram", vertelt hij. "Zijn stem is ongelooflijk, als ik hem hoor zingen is het alsof ik naar een film kijk. ‘When It Hurts’ is een song waarop twee mannen over liefde zingen, dat is zeldzaam."

Ondanks zijn introspectieve teksten geeft Isaac toe dat hij het moeilijk vindt om over gevoelens te praten - zoals veel andere mannen - dus zingt hij erover. Zo zingt hij over hoop op ‘Remedy’, het verliezen van een van zijn vrienden op ‘Where There’s Life’ en over familie op ‘Still Have You’. "’Still Have You’ schreef ik op een zondagmiddag, zittend aan de keukentafel met de wasmachine aan op de achtergrond en de kinderen spelend in de tuin, en het ging over het besef van wat echt belangrijk is,” vertelt Isaac. “Hoe ouder ik word, hoe meer ik denk: ik ben misschien niet zo rijk als Mark Zuckerberg, maar mijn kinderen, mijn vrouw, het dak boven ons hoofd... ik weet wat belangrijk is."

"Ik ben een beetje een empaat," legt hij uit. "Toen ik opgroeide was het: ‘maat, waarom ben je zo'n watje?’ Ik stelde vragen, onderzocht hoe mijn hoofd werkte, en nu zeg ik op deze plaat: ‘eigenlijk is dit hoe een man zich echt voelt over de eb en vloed van zijn leven en relaties’. De manier waarop we ons buiten de deur gedragen, komt voort uit de turbulenties die we thuis ervaren. Daarom zijn er zoveel songs over liefde en heet het album ‘For When It Hurts’: want als het thuis niet goed gaat, heeft dat invloed op alles. Dit is muziek waarmee ik hoop mensen te kunnen helpen wanneer het slecht gaat. Juist omdat er de afgelopen jaren zoveel slechte tijden geweest zijn."

Je zou het niet zeggen als je naar de jazz-arrangementen en de semi-klassieke orkestrale composities luistert, maar elk instrument op het album wordt door Isaac bespeeld. "Dat betekent niet dat het goed is!” reageert Isaac. “Ik ben autodidact en van het een komt het ander: toetsen waren mijn tweede instrument, daarna basgitaar. Ik heb het geleerd door mee te spelen met de cd's van mijn vader."

Naast zijn nieuwe album heeft Jake nog meer creatieve ijzers in het vuur. Hij is namelijk gecast voor een bijrol in ‘Goodbye Strangers’ (Gusto/Topkapi), een muziekfilm die eerder al in première ging op het IFFR. Een film van regisseur Aaron Rookus (Van God Los, Oud Zeer, Een Goed Leven) met Martijn Lakemeier in de hoofdrol als succesvol playlist curator. De hoofdpersoon Paul dreigt zijn veelbelovende buitenlandpromotie kwijt te raken, waardoor een zorgeloze zomerdag vol privé-afspraken veranderd in een bitterzoete zoektocht (waaronder een wilde nacht met Jake) naar wat er werkelijk toedoet. De film gaat vanaf 20 april landelijk draaien.

Jake Isaac blijft zich echter focussen op zijn muziek en inmiddels staat hij in de voorhoede van een ware Britse soulrenaissance die sluipenderwijs opkomt. Vrienden als JP Cooper, Jacob Banks en Michael Kiwanuka doen soortgelijke dingen, zij het elk op hun eigen manier: streven naar lyrische eerlijkheid en de emotie in muziek.

"Moderne soul maakt een comeback en ik omarm het helemaal,” besluit hij. En wat onderscheidt Jake Isaac in het bijzonder? "Wat ik doe is Zuid-Londense soul. Er is hier een andere energie en dat kun je voelen. We raken op het moment slechts het topje van de ijsberg aan, en ik kan niet wachten om de rest te ontdekken.”

Isaacs nieuwe album 'For When It Hurts' is verkrijgbaar vanaf 14 april 2023. Luister HIER naar zijn nieuwe single 'When It Hurts' Feat. Jack Savoretti.

More news