Isbells deelt nieuwe single 'Modern Times' en kondigt album aan

Gaëtan Vandewoude van de band Isbells staat positiever in het leven dan ooit tevoren. Het resultaat is de nieuwe single 'Modern Times', die deel uitmaakt van de aankomende plaat 'Basegemiti'. In tegenstelling tot voorgaande albums, weerspiegelen de nummers op deze plaat een hernieuwd gevoel van optimisme en levensvreugde.

Twee jaar geleden stelde Gaëtan Vandewoude een manifest op. Een checklist met tien stellingen om de motivatie waarmee hij samen met zijn band muziek maakte aan af te toetsen. De voorbije vijftien jaar had Isbells sowieso naam gemaakt als één van de meest authentieke groepen die ons land rijk is. Maar toch heerste het gevoel dat het belangrijk was om terug naar de essentie te gaan, om een nieuwe vorm van houvast te creëren. “Niet dat ik daarmee het warm water heb uitgevonden, maar het voelt wél alsof er een nieuw kraantje is opengedraaid.” 

In tegenstelling tot veel andere muzikanten ervaarde Vandewoude de lockdown niet als een grote omwenteling. Hij bleef net als voordien songs schrijven in zijn home studio, al sprak er dit keer een ander gevoel uit de nieuwe nummers. De typerende melancholie was er nog wel, maar waar hij op vorige platen vaak zijn eigen demonen opzocht, schemerde er dit keer een herwonnen optimisme door de teksten. Dit was iemand die voor het eerst in lange tijd weer beter in zijn vel zat. Die een last van zijn schouders had geschud en kon inzoomen op de schoonheid van een doodgewone dag. De nummers waren optimistischer. Helderder ook. Ze straalden levensvreugde uit. Het gaat over zonen en dochters. Over stukgelopen relaties. Over een vader die na zijn herseninfarct nooit meer de oude is geworden. Over ouders en de liefde voor hun kinderen. Maar ook over de stortvloed aan informatie en de druk van sociale media. Elke song vertelt een eigen verhaal, en vereist een andere benadering.   

Daarom is er nu ‘Basegemiti’. De titel is samengesteld uit de eerste letter van elke stelling. Het woord zelf bestaat niet, maar als je het googelt komt er in een slechte Italiaanse vertaling basisgekreun tevoorschijn, een vlag die de lading volgens Vandewoude helemaal dekt. ‘Basegemiti’ wordt geen traditionele plaat waarop drie singles staan die met alle aandacht gaan lopen. De songs zullen in eerste instantie afzonderlijk worden uitgebracht, zodat ze elk de ruimte krijgen om te ademen en gewoon zichzelf te zijn. Pas later worden al die uiteenlopende ideeën verzameld op één plek, als een soort best of met uitsluitend nieuw materiaal. “Op dit moment voelt het idee om een plaat uit te brengen te beperkend. Elk nummer is voor mij even belangrijk, en dus wil ik ze allemaal evenveel aandacht kunnen geven”, zegt Vandewoude.

'Modern Times', is daarmee een van de singles die op ‘Basegemiti’ zal belanden. De single spreekt over de complexiteit en de tegenstrijdigheden van het leven in de 21e eeuw. Het is een lied over het snelle karakter van onze maatschappij, waar alles in een razend tempo lijkt te gaan, maar we toch moeite hebben om bij te blijven. De tekst drukt frustratie uit over de constante behoefte aan snelheid, maar ook een gevoel van bevrijding en vrijheid te midden van dit alles. Het nummer is een anthem voor iedereen die het gevoel heeft aan de rand van de wereld te staan, maar vastbesloten is zijn eigen weg vooruit te vinden. Met een pakkend refrein en tot nadenken stemmende teksten is 'Modern Times' een hit voor iedereen die op zoek is naar een nummer dat spreekt over de menselijke ervaring in de moderne wereld.

Het volledige album ‘Basegemiti’ is beschikbaar vanaf 22 september 2023. Gedurende 2023 zullen alle songs al als single uitgebracht worden. Luister ‘Modern Times’ hier.

More news