Indiefolksensatie Judy Blank speelt droevige disco met een flinke dosis zelfspot

"Het leven is verre van perfect. De wereld is niet altijd goed te begrijpen. Het is oké om soms droevig te zijn. Ik denk dat ik er bijna ben, al geloof ik dat zelf nog niet altijd."

Na een onverwachte mentale breakdown afgelopen zomer leek het even klaar met Blanks' eindeloze wilde plannen en grote dromen. Niets leek meer de moeite waard toen haar optimisme wegsmolt en plaats maakte voor de beginselen van een burnout. De levenslust was ver te zoeken en het ontbreken van perspectief kleurde elke dag grijs. Maar er kwam hulp uit onverwachte hoek. Na de eerste roerige periode ontstonden er weer flarden van liedjes. Zinnen en ideetjes flitsten langs wanneer ze duizelig achter haar piano zat, zich niet groot probeerde te houden en toegaf: "Ik ben niet oké". Het bleek gratis therapie.

"Ik realiseerde me al snel dat het moeilijk is om verdrietig te zijn in de perfectionistische maatschappij van vandaag. Gelukkig kon ik sommige van deze emoties verwerken door liedjes te schrijven, een beetje zoals ik deed toen ik 16 jaar oud was, zittend aan de piano in mijn ouderlijk huis." vertelt Judy over de impact die de coronacrisis op haar maakte. 

Langzaamaan verzamelde ze een stapel nieuwe liedjes met donkere thema’s: mentale druk, anxiety, FOMO. Deze onderwerpen leveren aangrijpende liedjes op die tegenwoordig voor veel mensen dichtbij huis raken. Ze produceerde ze zelf, onder toeziend oog van producer Roy van Rosendaal (Figgie, Le Motat, Nonchelange) in zijn studio, die ironisch genoeg in een voormalige GGZ-instelling is gevestigd. Ondanks de beladen thema’s klinken de glimmende folkdeuntjes niet zwaar, maar speels, licht en dromerig. Herkenbare sores wordt bezongen met een flinke dosis zelfspot. En met succes: de sarcastische eerste single, ‘Karaoke’, explodeerde op de Nederlandse radio terwijl ze zelf in Mexico zat. Nadat ook haar tweede single 'Confetti' - een gemoedelijke en hoopvolle pianoballad over haar serieuze dieptepunten - positief werd ontvangen is het nu tijd om de wereld kennis te laten maken met 'Saddies'. De EP is geïnspireerd door crybabies als Nick Drake, Christian Lee Hutson en Julia Jacklin en is nu uit via V2 Records. 

Luister hier naar 'Saddies 

More news