EUT confronteert en verwerkt op nieuwe EP 'Start Something!'

De Amsterdamse formatie EUT brengt hun nieuwe ‘Start Something!’ EP uit. De EP telt drie tracks: 'Step By Step', een remix van het eerder uitgebrachte 'Can't Stop Me' én het gloednieuwe ‘San Francisco’

Sinds kort produceert EUT hun muziek helemaal zelf. Vrij van deadlines en tourschema’s nam de band de tijd voor bevlogen experimenten tijdens de coronacrisis. Qua geluid heeft de nieuwe muziek meer gemeen met schemering dan met de zonovergoten landschappen waar ze eerder het hof maakten. EUT kaart nu vooral donkerdere thema’s aan zonder daarbij de pure lol van het schrijven op te offeren.

EUT besloot dure studio’s en ingehuurde producers te vervangen door intiemere schrijf- en opnamesessies in hun eigen omgeving. “We kochten allerlei synthesizers en probeerden onszelf te leren op een andere manier liedjes te schrijven,” vertelt gitarist/producer Emiel de Nennie over de heruitvinding van het EUT-geluid. “Daarom klinkt onze nieuwe muziek zo anders; we werden meegesleurd door al die verschillende instrumenten. Megan en ik hebben thuis de basis gelegd om de nummers vervolgens met de band op te nemen in onze eigen oefenruimte.”

Deze gelaagde manier van opnemen en arrangeren hangt sterk samen met de thema’s die de nieuwe muziek aankaart: dieper luisteren, dingen laten bezinken en leren volwassen worden, en dat durven uitdrukken met de onbezonnenheid die we van EUT gewend zijn. “Op eerdere platen wilden we misschien onze problemen wegdansen en -feesten met energieke liedjes,” besluit Megan. “Maar tijdens het schrijfproces van ‘Start Something!’ speelden veel emotioneel zware momenten die een plek moesten vinden, die het niet verdienden om naar de achtergrond te worden geduwd.” 

Perioden van depressie, breakups en hechte vrienden met zelfmoordgedachten; dit zijn onderwerpen waar Megan grip op probeert te krijgen. "Tijdens deze opnamesessies hebben we zware onderwerpen zonder angst onder ogen gezien en geconfronteerd, en daarbij hebben we geprobeerd taboes voor onszelf te doorbreken." 

Klik HIER om de ‘Start Something!’ EP van EUT te beluisteren.

 

More news