Amongster deelt nieuw album

'A New Arrival' is vanaf vandaag overal beschikbaar.

Na debuutalbum Trust Yourself To The Water (2016), opgenomen met producer Jasper Maekelberg, richt Thomas Oosterlynck zijn vizier nu volledig op het tweede hoofdstuk van zijn dromerige alias Amongster. De winnaar van De Nieuwe Lichting 2014 presenteert met A New Arrival tien verse songs die gevoelsmatig meer een geheel vormen. Eerder bracht hij al zijn singles ‘A New Arrival’, ‘Home’ en 'Be Someone' uit en vandaag is het volledige album uitgekomen.

“Mijn nieuwe album heeft niet één afgelijnd thema maar is een reflectie van wie ik ben en wat me op dit moment bezig houdt”, aldus Thomas Oosterlynck (31) aka Amongster“Tot je vijfentwintigste gaat alles een beetje vanzelf. Er wordt een pad voor je uitgestippeld. Maar daarna word je willens nillens gedwongen om jezelf te leren kennen. Je eigen stem vinden en durven uitkomen voor waar je in gelooft is een coming of age-proces. Als je weet hoe moeilijk het leven soms is, dan besef je ook hoe waardevol bepaalde zaken zijn. Maar soms gaat alles vanzelf. Het titelnummer van de nieuwe plaat is een ode aan het gevoel van eindeloze energie en vruchtbare creativiteit dat me soms, geheel onaangekondigd, overvalt. Die state of mind is zalig. Vandaar: ‘A New Arrival’.”

De hese stem blijft herkenbaar voorop in de mix maar je hoort minder synths en meer gitaren op het nieuwe album. Oosterlynck is ook verliefd geworden op blazers. De indie pop van Amongster klinkt anno 2019 minder beredeneerd, meer organisch en tijdlozer. De inspiratiebronnen? Iron & Wine (dé basisinvloed), Andy ShaufElliott SmithNick Drake, de verfijndheid van Sufjan Stevens en –noblesse oblige- “het aardige geknutsel (van de band) van een zekere Thom Yorke.

Thomas neemt zijn songs thuis op terwijl hij ze schrijft. Die lofi manier van werken en een gedetailleerd oor voor (geprogrammeerde) bliepjes, tapijtjes en klikjes maken onmiskenbaar deel uit van het dna van de muziek van Amongster. Om het album extra dynamiek bij te brengen nam producer/mixer Reinhard Vanbergen (Das Pop, The Happy) de originele takes nadien onder handen.

‘A New Arrival’ ontvouwt zich als een smaakvolle, evenwichtige plaat. Dynamisch in de gelaagdheid. En licht, hoopgevend, zachtmoedig, bedachtzaam en warmhartig van toon. Dezelfde melancholische voorliefde voor fijnbesnaarde esthetiek is ook eigen aan de hoes, een creatie van kunstenaar Sammy Slabbinck (Leonard Cohen, Nordmann).

Dankzij ‘A New Arrival’ is Oosterlynck een betere tekstschrijver geworden. De menselijke psyche is zijn dada en de teksten van het nieuwe album situeren zich op het kruispunt van filosofie en psychologie. Abstracte ideeën (de vrije wil, de dood, zelfbedrog, verwondering, de grenzen van kennis) en denkbeelden van schrijvers/filosofen/psychotherapeuten (NietzscheKantJordan PetersonSam HarrisYuval Noah Harari) vinden zo hun weg naar ‘A New Arrival’.

“‘Sapiens’ van Harari heeft een mega invloed gehad op mijn wereldbeeld. Nu snap ik meer waarom de dingen zijn zoals ze zijn. We dienen er ons bij neer te leggen dat we heel veel niet kunnen snappen. In die zin zijn tradities heel waardevolle, archetypische codes met universele waarheden”, legt Oosterlynck uit.

Voor iemand die tot op heden weinig of geen songs over relaties of vriendschappen schreef, staan er - los van de meer filosofisch/psychologisch getinte tracks - ook enkele heel persoonlijke songs op ‘A New Arrival’. Zo is ‘Slipstream’ een ode aan Thomas’ vriendin die hem op sleeptouw neemt. En in ‘Be Someone’ richt Oosterlynck zich tot zijn ongeboren kind. ‘A New Arrival’: Oosterlynck wordt vader. Van een dochter én een nieuwe plaat. Mooi is dat.

More news