Ton Snijders deelt 'Night Fall'

'Night Fall' is afkomstig van Ton zijn aankomende album 'Solo (2*)' dat in september zal verschijnen.

Op en een dag lag er bij Ton Snijders een brief op de mat van een oude oppas en stond er een mooie, maar toch onbekende, koperen vaas in zijn studio. Na het lezen van de brief kwam Ton er al gauw achter dat die vaas van zijn overleden moeder was, die lange tijd door de oude oppas in bewaring gehouden was. Voordat Tons moeder ziek werd heeft ze de vaas gekocht op een rommelmarkt en was ontzettend blij met haar aankoop. Ze kon niet wachten deze te vullen met haar mooiste bloemstukken. Dit mocht echter niet baten, want nog voordat ze dat kon doen, overleed ze. Deze vaas riep weer oude herinneringen bij Ton op. “De vaas roept verwerkt verdriet op. Verdriet waar ik dacht dat ik overheen was. Echter geeft het mij naast verdriet ook rust”. Deze gevoelens heeft Ton in zijn nieuwe single ‘Night Fall’ proberen te vangen en de emoties in zijn akkoordkeuze door te laten schijnen.

Toetsenist Ton Snijders (Lisse, 1960) groeide op in een muzikaal gezin. Er werd veel klassieke muziek gedraaid en zijn ouders speelden piano. Hij studeerde lichte muziek aan het Hilversums Conservatorium waar hij saxofonist Jan Kooper ontmoette. Begin jaren ’80 richtten ze de fusionband Coopertest op en schreef Ton voor het eerst zijn eigen muziek. Een van de hoogtepunten van Coopertest was een optreden in 1991 op het North Sea Jazzfestival.

1991 was voor Ton een erg belangrijk jaar: Frank Boeijen vroeg hem voor zijn band. Er ontstond een langdurige samenwerking, die nog altijd voortduurt. Hij begeleidde hem tijdens talloze concerten in Nederland en België en is sinds het begin van hun samenwerking op vrijwel al zijn albums te horen. Via Frank kwam Ton in contact met Liesbeth List. Hij werkte tot het einde van haar carrière, in 2017, met haar samen.

Ton toerde daarnaast met vele groten uit de Nederlandse lichte muziek- en cabaretwereld, onder wie Ramses Shaffy, Youp van ’t Hek, Stef Bos, Mathilde Santing en Sanne Wallis de Vries. Hij componeert ook in opdracht. Zo schreef hij de muziek voor de prijswinnende documentaire ‘De terugkeer van de monniken naar Schiermonnikoog’ (2016).

Een album maken waarop zijn eigen geluid zou klinken was heel lang een droom. Die ging in 2007 in vervulling met ‘Zwaluw 22’. Drie jaar later kwam zijn tweede soloalbum uit: ‘Thuis’. Over deze dromerige en melancholieke albums is eens gezegd ‘Filmmuziek zonder film’.  In 2014 verscheen het album 'Ode to a dream’, dat hij maakte met musicus/ componist/ arrangeur Sebastiaan Koolhoven. Op dat album is een belangrijke rol weggelegd voor The City of Prague Philharmonic Orchestra, welke ook op Tons soloplaten prominent aanwezig is.

Het nieuwe album ‘Solo (2*)’ van Ton Snijders zal in september verschijnen. Pre-save en pre-order het album alvast hier.

More news