Rare Akuma

Rare Akuma een jonge Antwerpenaar met fans van Amerika tot overal in Europa, scoort met miljoenen streams als de new kid on the block. Muzikaal is hij een ontploffend vat van creativiteit. Eind 2018 kwam het full album ‘Akuma Season’ uit. Een eerste album waarop Akuma zichzelf bloot geeft. Hij raakt je ziel met geniale melodieën en hooks. Soms met eerlijke emoties en dan weer met die beats die Akuma typeren.

In maart 2019 produceerde hij ‘U Ma Is U Pa’ op het gouden album ‘Wie is Guy’ van Zwangere Guy. Tijdens de  vruchtbare zomer van 2019 speelde Akuma zowel DOUR, WOO HAH! als Fire is Gold helemaal plat. Daarop volgde twee singles “thisisyourlastchance” & ‘VICINITY FREESTYLE’, waar hij opnieuw zijn internationale stijl en klasse toont. In oktober 2019 dropte hij zijn nieuwe EP 'IT’LL BE OKAY'. De tape, ‘IT’LL BE OKAY’ is de culminatie van zichzelf wijs te maken dat stress gewoon voor niets is. “Als je je teveel zorgen maakt kan je evengoed met niks starten”, aldus Akuma. Het is meer dan gewoon muziek, het is een vrij persoonlijke trip en experience. Een vibe. Rare Akuma: “This changed my life”. Op de red bull electropedia awards van 2019 scoorde hij met de Chase Award (new urban) en iets later werd hij ook genomineerd voor de BILL award op De Vlaamse Ultima’s. Net voor het einde van 2019, produceerde hij opnieuw een track, 'GUTTERGANG’, op het nieuwe album van Zwangere Guy.

2020 Startte hard voor Akuma. Hij dropte alvast drie super tracks ‘VERTIGO32’, ‘DRAGON FORCE’ & ‘GANTZ’. Waar bij ‘VERTIGO32’, en bij veel van zijn recente nummers, de nadruk vooral leek te liggen op melodisch experiment (denk aan de krachtige synthesizers en de lasergame-bliepjes), lijkt hij met ‘DRAGON FORCE’ terug te willen grijpen naar een recept van simpliciteit. Speakers begeven het bijna onder de loodzware productie, die zo donker is als de nacht. Over nacht gesproken, tijdens het stormweer van de nacht van 14 feb, exact een jaar na Hellraiser in Het Bos verzamelde Rare Akuma opnieuw zijn vrienden om te tonen waartoe de Antwerpse hiphopscene in staat is. Hellraiser Phase 2 manifesteerde zich in een stampvolle Trix Club met loeiharde bassen, scherpe hihats, geschreeuw, gebrul en getrek, maar ook vooral in eindeloze dankbaarheid. Alle artiesten die aan bod kwamen, hingen aan elkaar vast als familie. De energie die daaruit voortkwam, was om simpelweg ‘yes sir’ tegen te zeggen. Tijdens de lockdown van het coronavirus, zegende Akuma ons met het ‘Quarantaine Care package’. Op 30 oktober komt ‘GUTTERGANG II’ uit op Zwangere Guy’s ‘Brutaal XXL’. DJ Murdock maakt een remix van ‘Gantz’ en Akuma werkte hard aan zijn nieuwe plaat ‘dirtytwominus’. 

Op 18 februari 2022 verscheen dirtytwominus, bij V2 Records. Na enkele mixtapes en singles is dit het tweede volwaardige album van Rare Akuma. De titel verwijst naar de landcode van België: “Er is een groot mentaliteitsverschil tussen België en pakweg Londen, waar een groot deel van mijn familie woont. Ik mag niet generaliseren, maar toch heb ik de indruk dat Londenaars minder vaak oogkleppen op hebben.” Zou dat verklaren waarom hij tot nu populairder was in het buitenland? Op spotify is hij goed voor miljoenen streams en in de Verenigde Staten gonst zijn naam doorheen het undergroundcircuit.  

Met het supergevariëerde dirtytwominus gaat gegarandeerd ook héél België voor de bijl. De plaat verzamelt zijn recente singles, zoals het swagger-feestje 'TRAUMA!' (ft. Yung Mavu & San Andreas), het dreigende 'Wabbajack' en de trap van 'crackuma' (ft. Kleine Crack). Die tendens van duistere singles wordt voortgezet met het nachtmerrie-achtige 'Dirty' (ft. DVTCH NORRIS, Tsar B & KRANKk). Daarnaast verrast hij met de mechanische drive van 'Teenage Tragedy' (ft. Braxton Knight & Original God), waar hij pop combineert met gruwelijke metalgeluiden, het atoomsplijtende gedreun van 'good, not God' en het in alle richtingen stuiterende 'Wigsplit1312'. Iets lichtvoetiger gaat het er aan toe in 'Skin Care', een duet met Nederlandse rapper Joost.

Naast harde bangers is er ook plaats voor introspectie. 'In opener … to be reborn again' zitten lyrics als “Fuck my life, living in a lie. I was in my room trying to die, thinking suicide.” en in 'F My Ego' klinkt het van “Fuck my ego. I’ll apologise.” Om je zo bloot te geven, daar moet je ballen voor hebben. In de rustige afsluiter I’m thinking about killing myself … zit een vorm van berusting. Alsof Rare Akuma wil zeggen dat je je niet druk moet maken over alles; want wat komen moet dat komt.