Ernst Jansz

Released via our sub-brand Munich Records

Ernst Jansz is geboren en getogen in Amsterdam. Zijn moeder is Amsterdamse, zijn vader is Indisch. Hij gaat naar het Montessori-lyceum, behaalt in 1970 zijn kandidaats biologie en organische scheikunde en verhuist datzelfde jaar met de band CCC Inc. naar De Peel om er een muziekcommune te beginnen. De band wordt gezien als het boegbeeld van de hippie cultuur in Nederland. Ze spelen op de openingsavonden van Paradiso en De Melkweg en als een van de weinige Nederlandse bands op het hoofdpodium van het Festival in Kralingen te midden van wereldacts als Jefferson Airplaine, The Byrds, Santana en Pink Floyd.

In 1979 richt Jansz Doe Maar op met Nederlandstalige liedjes in een zonderlinge mix van punk, ska en reggae. De band heft zichzelf in 1984 op ‘wegens te veel aan succes’, maar komt in 2000 weer bij elkaar en speelt dan zestien keer in een uitverkocht Ahoy. Vanaf dat jaar werkt Ernst Jansz aan een solorepertoire. Voor zijn derde album Dromen van Johanna met Dylan vertalingen (De Volkskrant: schitterend) krijgt hij een Edison nominatie. Sindsdien toert hij met een nieuw gezelschap door het land. Dit ‘Indische bandje’ (Jansz: "mijn derde topband") bestaat uit Aili Deiwiks (viool), Guus Paat (gitaar en lapsteel) en Richard Wallenburg (bas).

Ernst Jansz is bovendien producer (o.a. van Bram Vermeulen en Boudewijn de Groot) en schrijver. In 2007 verzorgde hij de 4 mei voordracht.

Op 7 januari 2022 bracht Ernst Jansz maar liefst 2 albums uit: 'Live in Tijden van Corona' en 'Chopin en andere stukken'. 

Toen vanwege de alombekende omstandigheden de Doe Maar-tournee in 2020 niet doorging ging Ernst Jansz op zoek naar andere manieren om de tijd mee te vullen. Op zijn nieuwe sample keyboard nam hij een Chopin-album op, maar daar bleef het niet bij. Ook nam hij een livealbum op, middenin de pandemie. 
 
Hierover vertelt Ernst: "En toen kwam corona. Het verbod op concerten. Er mocht wel gemusiceerd worden, maar alleen voor lege zalen. De optredens werden dan live uitgezonden op internet. Ik heb er twee gedaan. Het was een feest om weer met mijn heerlijke bandje, die fantastische muzikanten te kunnen spelen. Geen publiek? Niets van gemerkt. Toen ik de opnames terughoorde kreeg ik tranen in mijn ogen. Ja, dit is wellicht het mooiste dat ik ooit heb gedaan."