Blaudzun is terug

Nieuw album Jupiter verschijnt in drie delen en deel I komt 7 oktober al uit.

Bijna 2,5 jaar na de release van zijn succesvolle Promises of No Man's Land verschijnt op 7 oktober het nieuwe album van Blaudzun: Jupiter. Jupiter is zijn vijfde langspeler en bevat niet één maar drie albums.

"Mijn nieuwe album is een drieluik, een collectie liedjes in losse delen. Drie albums die op verschillende momenten worden gemaakt en uitgebracht. Jupiter is in zekere zin een album in wording, en dat blijft zo totdat het laatste deel verschijnt. Deel I is af, maar deel II en III nog niet."

Sexy
Deel I van het album, waarvan hij de titeltrack Jupiter onlangs op internet dropte, is een volwaardige LP en bevat negen songs die hij met zijn, deels nieuwe, band live opnam en waarop Blaudzun een fris geluid produceert met bariton sax, stuwende drums en melodieze 80s gitaren. "Als ik het geluid van een groot deel van de nieuwe songs moet duiden, schiet het oud Nederlandse woord 'wuft' mij in gedachten. Wuft; licht, luchtig, soms zwoel of frivool. Dit is mijn meest sexy album tot nu toe vermoed ik" , aldus Blaudzun. 

 

Blaudzun brak met zijn gewoonte van voornamelijk solo of met slechts één muzikant in de studio werken en dook met meerdere muzikanten waaronder vaste waarde Tom Swart (piano), broer Jakob Sigmond (gitaar) en drummer Simon Levi (bekend van o.a. William Fitzsimmons, Bonne Aparte) tegelijk de studio in. "Met een deel van de band waarmee ik straks op tour ga elke dag een studio binnen stappen en gewoon gaan spelen en live opnemen is iets dat ik al heel lang wilde doen. De liedjes en de arrangementen op dit albumdeel vroegen daar ook om. De energie van het moment grijpen zoals we dat tijdens een live show ook doen en vervolgens die vibe vastleggen, was het doel. Dat is de oervorm van een plaat produceren, en dat paste goed bij het karakter van de muziek ik voor ogen had."


Vluchtig
Over de reden van het drieluik is Blaudzun uitgesproken. "Veel popmuziek is vluchtig, dat is haar zwakte en tegelijkertijd haar kracht. Ik wil graag meer uitgaan van dat sterke punt. De manier waarop ik en veel andere artiesten werken, is dat we een album produceren dan twee jaar op tour gaan om vervolgens pas na die periode weer eens aan nieuw werk te denken. Dat idee staat me steeds vaker tegen. Daarbij, ik ben erg ongeduldig. Liever blijf ik gedurende de aankomende tour en concertreeks ook nieuwe muziek opnemen én uitbrengen."  

 

"Als je een LP met een roman vergelijkt, is Jupiter eerder een bundel korte verhalen, Beter gezegd drie bundels met korte verhalen. Ik heb momenteel geen behoefte om een vooropgezet groter verhaal vast te leggen zoals eerder bijvoorbeeld met Heavy Flowers, maar ik geloof nog wel in het samenbundelen van liedjes. Ik weet dat door de dynamiek van de songs op de drie losse delen, Jupiter een eigen verhaal zal gaan vormen."

Planeet
De titel van de trilogie is een verwijzing naar de planeet Jupiter, de grootste en vanaf de zon gezien de vijfde planeet. Niet toevallig is Jupiter ook Blaudzun's vijfde album. "Maar dat ik de track Jupiter een paar dagen voordat de ruimtesonde Juno bij Jupiter aankwam, dropte, is puur toeval. Ik vind de planeet sowieso interessant omdat het door zijn zwaartekracht allerlei planetoïden en meteroïden afvangt die normaal gesproken op onze aarde zouden storten. Dat is een mooie metafoor voor hoe ik kunst en muziek ervaar. Muziek kan voor een mens of maatschappij soms een life saver zijn." 

More news